Google ще плати на Франция почти 1 милиард евро, за да се затвори делото за недоплащане на данъците

0
483

Вчера се появи информация, че Google се е съгласил да плати почти 1 милиард евро, за да се прекрати съдебния спор с правителството на Франция относно недоплатените данъци.

Разследването започна преди четири години, когато френските данъчни служби се заинтересуваха, дали Google не използва някаква вратичка в законите, за да избегне плащането на данъците в някои европейски региони с по-високи данъци. Разследваше се прехвърлянето на финансови средства чрез главния европейски отдел на интернет гиганта, разположен в Ирландия, където данъците в това направление са най-ниски.

Да си припомним, че всичко започна през 2013 година с нашумелия спор между Еврокомисията, Ирландия и Apple. В края на миналата година Apple преведе 14,3 милиарда евро недоплатени според Еврокомисията данъци в специална депозитна сметка на Ирландия, но и до днес оспорва това решение. След това ЕК затвори тези вратички в законодателството и поиска от технологичните компании да платят пълния размер на дължимите данъци. През 2017 година Google плати 300 милиона евро по аналогично дело в Италия. И сега явно по същия начин ще уреди съдебния спор с Франция.

В рамките на постигнатото споразумение Google ще заплати почти 1 милиард евро. Това са две суми: 465 милиона евро недоплатени данъци и глоба в размер на 500 милиона евро.

Сумата в рамките на това споразумение е значително по-ниска от поисканите $1,6 милиарда евро от министерството на финансите на Франция.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за