Google ще предлага алтернативни браузъри и търсачки

5
705

Миналото лято Еврокомисията глоби Google с огромната глоба от $5 милиарда за нарушения на антимонополното законодателство. Глобата бе наложена на Google за злоупотреби с доминиращото влияние на операционната система Android. Интернет гигантът бе обвинен, че принуждава производителите на смартфони, като например Samsung и Huawei, да инсталират онлайн услугите GoogleSearch и GoogleMaps в своите Android устройства.

Преди месец разбрахме, че интернет гигантът ще пита потребителите от ЕС какъв браузър искат да използват, сега Google показа специален диалогов прозорец, което се появява при стартирането на новата версия на Google Play. След предстоящото бъдещо обновяване ще излиза нов програмен прозорец, който ще предлага избора на допълнителен браузър и допълнителна търсачка, които ще се използват заедно с вече инсталираните Chrome и търсачката на Google. Тези програмни продукти ще си останат инсталирани в ОС Android и ще са поставени най-отгоре в тези списъци с алтернативи. Самите диалогови панели ще излизат пред новите и през сега съществуващите Android потребители и „ще еволюират с времето“.

Коалицията FairSearch, която помогна за задвижването на съдебния иск срещу Google, не е доволна от това решение. Тя счита, че новите диалогови прозорци по никакъв начин не решават проблема, че търсачката на интернет гиганта и браузърът Chrome ще си останат инсталирани по подразбиране. А и едва ли потребителите ще започнат да си губят времето за да инсталират нов браузър и нова търсачка, след като си имат всичко предварително инсталирано от Google.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
4 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ВълкановАнонименКока КолаAxOxИван Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Иван
Иван

Ми, аз ползвам Samsung Internet. По-удобен ми е. И не искам Chrome. Ама не мога да го махна, само Disable-на. А ако някой иска обратното, то Samsung Internet даже не може да се Disable-не.

AxOx
AxOx

Самсунг отдавна станаха ужасна фирма – телефоните им идват с услуги които не можеш да махнеш или спреш.
Дори да влезеш в дебъг менюто и изключиш ъпдейтите от там, пак излиза от време на време съобщение за ъпдейт.

Махнаха чипа с радиото, за да те насилят да ползваш интернет радио. От тогава явно решиха (както Ябълката, Майкрософт и останалите), че потребителите им не трябва да имат избор.

Ако програма на Самсунг иска ъпдейт излиза в цял екран прозорец с един само бутон – ОК … това е фирмата която навремето харесвах.

Кока Кола
Кока Кола

Чипът за радиото е махнат поради много причини, една от които е краят на аналоговото радио, клето е факт в много части от света и скоро ще настъпи навсякъде. Ше имаш връзка навсякъде, аналоговото радио става излишно.

Анонимен
Анонимен

Пред 2019 хората не слушат радио.
Има си стрийминг услуги.
Които иска радио да си купи радио точка и да си я носи в джоба.

Вълканов
Вълканов

Браво бе Смислов! Ти реши проблема на света. Ако искаш да пишеш коментари само, за да трупаш точки, поне си сложи някакво име и да ти ги следим 😂.