GoPro отчете загуби и спад в продажбите

0
241
Американският производител на цифрови камери за екстремно снимане GoPro превиши прогнозите на анализаторите за приходи през миналото тримесечие и съобщи за леко по-ниска от очакваната загуба. Това допринесе за ръст в цените.

За януари-март 2018 г. продажбите на GoPro възлизат на 202,35 милиона долара, което е със 7,4% по-малко на едногодишна давност. Компанията отчете нетна загуба в размер на 76,3 милиона долара срещу 111,2 милиона долара загуби година по-рано.

Коригираната загуба, в която еднократните разходи и приходите не са взети предвид, е 34 цента за акция, което е над средната прогноза от 37 цента за акция от анализаторите. Експертите очакваха приходи на ниво 184,2 милиона долара.

Финансовите показатели на GoPro се подобряват, благодарение на изтеглянето на компанията от пазара на безпилотните летателни апарати. Пускането на евтини камери и стартирането на програмата trade-in“. В нея потребителите могат да обменят стари камери GoPro или от друг производител срещу отстъпка при закупуване на моделите HERO6 или Fusion.

Анализаторът от Wedbush Securities Алисия Рийз казва, че резултатите от действията на маркетинговата програма ще бъдат видими до края на второто тримесечие на 2018 година.

„Очевидно е, че през първото тримесечие GoPro не е трябвало да прави толкова големи отстъпки, като през четвъртото тримесечие, за да изпълни плана за приходите“, отбеляза експертът.

От доклада на GoPro следва, че според анализаторите на NPD, през първото тримесечие, компанията заема 95% от американския пазар на екшън камери в парично изражение. В Европа, делът на GoPro е измерен на 44% в натурално изражение и 72% в парично (данните са от GfK).

Главният изпълнителен директор и председател на съвета на директорите на GoPro Никълъс Вудман заяви, че нарастващите разходи за маркетинг започват да оказват положително влияние върху продажбите. При това, компанията се стреми да ограничи разходите: в периода януари-март 2018 г., общите разходи за дейността възлизат на близо 120 милиона долара, което е спад с 24% спрямо същия период на 2017-та.

Според публикуваните тримесечни резултати, те са над очакванията на пазара и GoPro е успяла да се върне към растеж на котировките си. В четвъртък на 3 май, те са се повишили със 7% в хода на допълнителните търгове след затварянето на борсата. От началото на 2018 г., акциите на производителя на цифрови камери са намалели с 35%.

В края на текущото тримесечие, GoPro очаква приходите да са в интервала от 260 до 280 милиона долара, което е над средното за аналитичната прогноза от 239,69 милиона долара.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за