fbpx
0.8 C
София

Honda ще пусне Ниво 3 автономна кола в следващите 6 месеца

Най-четени

Honda планира да пусне Ниво 3 самоуправляваща се кола през следващите шест месеца. Автономното превозно средство не е предназначено за пътищата в САЩ. Какво значи ниво 3? Това е преходната точка между автомобилите, които ни подпомагат, и самоуправляващите се такива. Колите могат да взимат управлението при определени условия, но не и за постоянно.

Според SAE дефинициите за автономно шофиране, Ниво 3 автомобилите не изискват надзор от човек по време на автономно управление

Само, че системата не може да работи при всички условия. Тя е активна, когато група от критерии е на лице – например движението да е на магистрала. Когато тези критерии липсват, колата трябва да се управлява от човек.

Какъв е случая с колата на Honda?

Системата Traffic Jam Pilot на автомобила ще работи, когато колата е в натоварен трафик на експресен път в Япония. Тази система е получила одобрение от японското Министерство на земята, инфраструктурата, транспорта и туризма. По-рано тази година в страната бяха променени правилата за движение по пътищата, именно с цел да се допусне ниво 3 на автономността, обясняват от SplashGear.

Има изискване обаче производителите на автомобили да получават изрично разрешение за ползване на технологията си, както и самите автомобили да са обозначение със стикер.

Все още няма информация как точно ще работи Traffic Jam Pilot, но най-вероятно, когато е в задръстване, автомобилът ще държи позицията си в лентата и ще регулира темпото си спрямо други автомобили. Първо ще се предлага на луксозния седан Honda Legend, който трябва да се появи преди 31 март, 2021 година.

Ниво 3 е най-противоречивото за сега

В момента системи от Ниво 2 са по-широко приети от страните. Те обикновено комбинират адаптивен круиз контрол и поддържане на лентата за движение. Тези коли обаче изискват постоянен надзор на шофьора, който да се намеси, ако колата не може да се справи с дадена ситуация. Тези автомобили използват сензори на волана, в по-редки случаи сензори за следене на очите, за да се уверят, че водачът е нащрек.

Напълно автономните автомобили са от Ниво 4 и Ниво 5. Двете нива се различават по това в какви условия технологията може да функционира – без да има изискване от шофьорска намеса.

Именно смесената роля на водач и пътник е причина за притеснения по отношение системите от Ниво 3. Поставя се под въпрос постоянната готовност на шофьора да поеме контрола, особено ако е минало известно време, при което колата се е справяла сама.

Има и доста неясноти от правна гледна точка, които накараха повечето производители да сложат на пауза плановете си от тази категория.

За сега очакванията са, че Honda ще развива технологията си само в Япония, поне за известно време.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини