Huawei активизира деловите си отношения с Русия

56
4589

Основателят на Huawei тези дни заяви, че компанията отдавна се подготвя за противопоставяне на САЩ. От седем години китайският технологичен гигант разработва собствена алтернативна операционна система, която да се използва вместо американската Android. Поточните линии на Huawei масово произвеждат собствени чипове за фирмените смартфони и лаптопи, за да се намали зависимостта от Intel, Qualcomm, Xilinx, Broadcom и Micron. Корпорацията е готова за предвижданата преди това блокада, както и цялата китайска икономика, която се е подготвила за евентуална продължителна икономическа война.

Резервният план на Huawei явно предвижда по-широка съвместна работа с партньорите от други държави, които могат да се противопоставят на лобирането на САЩ. На първо място, това са страните от Европейския съюз, в които активно се изгражда и използва оборудване за 5G мрежите, и се сключват нови договори за създаване на съответната инфраструктура за мобилните мрежи от пето поколение.

Huawei не забравя и другите приятелски региони и страни, включително и Русия. Руското издание „Известия“ съобщи, че след въвеждането на търговските санкции от страна на САЩ, Huawei е изпратил до руските висши учебни заведения 140 технологични заявки. Китайският технологичен гигант, лидер на телекомуникационния пазар, предлага на Русия партньорски отношения по няколко направления.

Huawei още миналата година започна съвместна работа с няколко от най-големите руски изследователски центрове. Китайската компания е разкрила представителства в Москва, Санкт Петербург и Казан, а малко по-късно и в Новосибирск и Нижний Новгород.

Проведен е и конкурс на тема информационно комуникационните технологии на Huawei и Huawei Cloud, в рамките на който са определени трите най-добри учебни заведения:

 • Казанският федерален университет
 • Националният изследователски университет „МИСиС:
 • Московският държавен технически университет „Бауман“

А сега, през месец май 2019 година е стартирана Програмата на Huawei за изследвания и иновации (Huawei Innovation Research Program, HIRP), в рамките на която Huawei предлага финансова поддръжка на руските университети и институти за водещи иновационни изследвания в сферата на телекомуникационните и информационните технологии, както и в сродните области

Тези дни китайският гигант осезателно е активизирал дейността си с руските вузове. Заместник ректорът на Казанския федерален университет Дмитрий Пашин съобщи, че в рамките на програмата HIRP китайската компания е подала 140 заявки, с които се предвижда съвместна работа в следните области:

 • Оптични технологии
 • Безжични технологии
 • Големи обеми от данни (big data)
 • Изкуствен интелект
 • Съхранение на данни
 • Мрежи на бъдещето (FN)
 • Разработване на софтуер
 • Други

На първия етап на вузовете се предлага да определят задачите, които са в състояние да изпълнят. Следва сключването на стандартен договор, в условията на който е заложено, че университетът, с който е сключен този договор, има право да участва в бизнеса със съвместно създадените продукти.

„Казанският федерален университет работи съвместно с Huawei от 2018 година и вече има осем технологични разработки за бизнеса“ – каза Дмитрий Пашин. „Всичките проекти са в активна фаза на преговори. Един от тях е от областта на изкуствения интелект, другият е свързан с новите перспективни системи за ориентация, навигация и връзка, а третият проект е от областта на квантовата информатика“. Останалите проекти са търговска тайна.

Според въведените от САЩ търговски санкции, на най-големият в света производител на телекомуникационна апаратура е забранено да купува американски компоненти за своите нови продукти и да използва американски софтуер.

„От моя гледна точка, ние не трябва да гледаме на случващото се с Huawei, не като на някакъв технологичен трилър и просто да вземем пуканки и да чакаме какво ще стане по-нататък“ – каза генералният директор на компанията „Отворена мобилна платформа“ Павел Ейгес. „Ние трябва да знаем, че това е един пример, какво може да се случи с всяка една голяма технологична компания, която критично много зависи от американските технологии“.

Търговската война

Ситуацията с Huawei е само един епизод от голямата търговска война между САЩ и Китай. И двете страни имат лостове и козове. Така например, САЩ може да забрани импорта на чиповете на Qualcomm, които се използват в значителна част от китайската електроника. Но Китай може да отговори с опасен ход и да започне да продава американските дългови облигации, запасите от които в КНР достигнаха $1,2 трилиона. Това без съмнение ще повиши рисковете – за САЩ ще нарасне цената на следващите заеми, а това осезателно ще намали икономическия ръст на страната.

Експертите от московския център Карнеги считат, че Китай се подготвя за много дълго противопоставяне. Всички държавни средства за масова информация на страната публикуват редакционния материал на Huanqiu Shibao (环球时报) със следните думи:

„Американската страна води тази война от алчност и невежество. Ако САЩ престане да се ежи и да лъже, то тяхното морално превъзходство ще се изпари. Китай се сражава, за да защити своите легитимни права и интереси“.

Истински фурор в Китай предизвика държавният телевизионен канал CCTV-1, водещият на който прочете следния текст:

„Както каза председателят Си Цзинпин, китайската икономика не е езерце, а море: поройният дъжд може да размие езерцето, но не може да нанесе вреда на морето. И след много порои морето остава непоколебимо. Китай не иска тази борба, но е готов за нея. След пет хиляди години възход и падение каква битка не би издържал китайският народ?“.

Само за няколко дни това видео събра над три милиона коментара.

Експертите от Московския център Карнеги изразяват надежда, че търговската война между САЩ и Китай няма да нанесе вреда на световната икономика, но е ясно, че всички ще загубят.

56
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
12 Коментари
44 Отговори на коментарите
23 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кал
Кал

Как САЩ могат да забранят импорта на чипове Qualcomm като те 100% се произвеждат от TSMC ? Ами ако Китай забрани на TSMC да произвежда чипове за американски компании? Само Intel имат собствени заводи всички други работят в Китай! Както и AMR ами те имат технология но развойна дейност нямат и ако блокират Huawei тогава Китай може да блокира цялото производство на ARM чипове в страната! И не ми говорете, че им трябват пари и т.н. Това е война и Китай ако предложи всичките облигации на пазара САЩ ще отидат на дефолт веднага и ще трябва гореща война а не… Виж още »

Lordoff
Lordoff

И на мен ми е интересно как, но стой та гледай!

Петров
Петров

Ъ, TSMC не са ли тайванска компания? Тъй де: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Уж пак е Китай, ама демократичен. Нещо като северна и южна Корея. Едните са „добри“, а другите САЩ казват, че са лоши комунисти.

Станислав
Станислав
Петров
Петров

Станислав, не ви разбирам. Нали не бъркате Република Китай с Народна Република Китай?

tv entertainment
tv entertainment

САЩ няма никога да започнат война, при която загубите им ще са неприемливи или направо ще я изгубят. Сдърпат ли се е жълтите – онези ще имат подкрепа от много посоки. Практически ще се повтори WWII, само че вместо Германия ща са американците. ..С разликата, че тези нямат фанатизма, бойните дух, дисциплина и умения на Вермахта – ще развеят белия байрак доста по-бързо. Мазалото ще е голямо и колкото и да са изкокуригали – не биха си го позволили. Тяхната стратегия са корупцията, коварството и моралното разложение отвътре на евентуалния равностоен противник. ..Което с Китай е особено трудно постижимо, да… Виж още »

Efix
Efix

И ако Русия поизкупят малко от дълговите облигации на САЩ, ще стане стой та гледай …

Шишо
Шишо

Ми да купят, ама с какво като нямат пари?

Игнациус Райли
Игнациус Райли

Значи, „и ако Русия поизкупят малко“ не от ДЪЛГОВИТЕ, а от ДЪРЖАВНИТЕ облигации на САЩ, ще налеят пари в американската икономика, хахаха.
Отдавна съм забелязам, че русофил-путинистите са видни икономически специалисти, хахахахахааааа!

Венци
Венци

Американците могат да преместят производството навсякъде: Тайван, Южна Америка, Мексико, Кореа и дори обратно в Щатите. Друг е проблема с ресурсите, Китай притежава най-големите залежи на редки минерали които са нужни за изграждането на повечето технически елементи. Ако решат от своя страна да забранят продажбата им на Американски компании ще е много лошо за САЩ.

Шишо
Шишо

Аз пък бях чел от разните тролове драскащи тук, че русия „притежава най-големите залежи на редки минерали които са нужни за изграждането на повечето технически елементи“. Е кое е вярното? Какво казва опорната точка?

pix3l
pix3l

Нещо си се объркал. САЩ, като държава, с нищо не е зависима от Китай. А ако не са американските компании, за кой ще работят бедните китайци? Според теб ще отрежат ли клона, на който седят… щото техниката се прави в Китай, ама се проектира в САЩ. Не я мисли ти политиката, умните глави разиграват всички възможни сценарии, преди да предприемат нещо… да не мислиш, че Тръмп взима решенията сам?

Венци
Венци

Тя може да се проектира в щатите ама ресурсите с които се произвежда са Китайски
https://en.wikipedia.org/wiki/Rare-earth_element#Global_rare-earth_production
И докато търсех линк за елементите попаднах и на това
https://www.asiatimes.com/2019/05/article/what-are-rare-earths-crucial-elements-in-modern-technology/

pix3l
pix3l

Ами тя и работната ръка е китайска, каква ти е идеята с тези статии?

Ебачев
Ебачев

„Тайван“ до 1-2 години ще БЪДЕ АНЕКСИРАН от НРК!!!!
Така че не се пенете много много по форумите, няма смисъл!!

Сталин
Сталин

Оле, мале. Настоящите комунисти стават още по-големи дружки с бившите комунисти. Шпионорането гарантирано, консомолци!

Lordoff
Lordoff

Именно! Сега Руснаците ще поискат да споделят откраднатите данни и сделката е готова 🙂

Джо1984
Джо1984

Ермитажа в Санкт Петербург е по-стар от декларацията за независимостта на Фашистките щати, с Китай пък въобще няма с какво да ги сравниш. От нация без история и култура, създаваща войни, може да се очаква всякаква идиотия, но не и рационално мислене кое е добро и кое зло за света, важното е да са на ПЪРВО място!

Lordoff
Lordoff

Коя е тази ненормална държава която мисли за света а не за себе си? Може би оная в което е Ермитажа?

Шишо
Шишо

Пак ли смени ника бе малоумник? Сега си 1984 пъти по-тъп отпреди – личи ти. Само туй „иванушка“ дето си лепнал прикрито като „джо“ ли можа да измислиш. И наистина ли ермитажа е създаден преди декларацията за независимост? Ма наистина си много тъп, че даже не си отворил руската википедия. Цитат: „В 1852 году из сильно разросшейся коллекции был сформирован и открыт для посещения публичный музей, расположившийся в специально для этого построенном здании Нового Эрмитажа.“ Ха сега въри питай офицера от гру дето ти пуска тия лъжи, кога е съставена декларацията за независимостта. Малоумник от фашистка русия, захранван с пари… Виж още »

Efix
Efix

САЩ нещо тоз път не са си направили добре сметката – цялата група БРИК ще подкрепя Китай + ЕС, които са зависи от китайците. Глобална икономика, ок, но сега ще видим как и може ли въобще да се разкъсват икономически връзки между държавите. Ако наистина китайците от години работят за този момент в тази война, то тази „битка“ е вече спечелена от тях.

Шишо
Шишо

Да, да. Колоса БРИК… че и ЕС ти се привижда… Кофти опорка ти се падна.

favr
favr

тебе пак ли та активизираха бе лишей…

Шишо
Шишо

пак ли смени ника бе гнидо…

favr
favr

не пиша си само от тоя… ти ?

Калин
Калин

Huawei нека първо оцелят, пък после да ходят в Русия 😀
От друга страна руснаците ползват MIPS архитерктура за техните чипове, която е 100% Опен-сорс, тоест не подлежи на санкции, така че след отказа на АРМ да работят с тях, може би е логичен ход.

kolon
kolon

чoвeĸ ĸaтo чeтe ĸoмeнтapитe пoд нoвинитe зa huаwеі мoжe дa cи пoмиcли, чe іt-ceĸтopa в цeлия cвят гo e cъздaл и гo e paзвил личнo гeнepaлният ceĸpeтap нa цĸ нa ĸитaйcĸaтa ĸoмyниcтичecĸa пapтия.

115
115

Наивни хорица. Същото е и под статиите за Тесла.

kolon
kolon

впрочем, американците сами са си виновни. точно те позволиха и не само позволиха, ами и до голяма степен развиха китайския it-сектор. приемаха всички услония, които китайските комунисти им поставиха. ( отделен въпрос е какви точно комунисти са китайците ). такива компромиси не знам да са правили с някой друг тоталитарен режим американските компании.

та сега да видим без помощта на гадните империалисти как мъдрото китайско ръководство ще развива икономика на бъдещето!?

kolon
kolon

интересно, наистина! ако западните компании затворят заводите си в китай и ги преместят в … източна европа, да речем, включително и в българия, какъв ли ще е растежа на китайската икономика!?

black house
black house

Първо поработете върху собствената си граматика, после споменавайте за икономика! Човек, пишеш държавата ни с малка буква, няма капацитет да е българин!

kolon
kolon

заниманията с граматика са, разбира се, достойнейшее занятие. обаче, прекаленото задълбаване в ‘неизбродимите им дебри’, образно казано, сериозно намаляват шансовете ви да се сдобиете с апартамент, гараж и автомобил в каквито и да било приемливи срокове.

111
111

Докато повечето разсъждават като теб, поставяйки образованието и културата на заден план пред да си купиш апартамент, гараж и кола никакво развитие няма да се забележи. Ще е пълно само с обслужващ персонал и нищо повече. А обслужващия персонал пък хич няма переспективи за апартамент, гараж и кола на нормална възраст и качество, а ще са все трета ръка таратайки от Запада.

kolon
kolon

днес, в навечерието на светлия празник, с огромно удоволствие оставям на вас, по-добре запознатите с проблемите на родното образование и култура да издигнете и да извисите българския дух до онези невиждани до сега предели, които ще ни позволят смело да погледнем в бъднините и за понататъшното …

Шишо
Шишо

Растежа ще се свие. Много.
Но няма да се стигне до оттегляне на запада от китай. Китай няма да го позволи защото си дава сметка какви социални катаклизми ще настанат. Духа от бутилката е изпуснат и китайците всеки ден опитват плодовете на цивилизацията, сиреч знаят какъв може да е живота им с технологиите на запада и ще пометат комунистическата власт, само при мисълта й да направи така че да изгони западните инвеститори.
Затова ще кротнат и ще започнат да спазват правилата, сиреч да не крадат толкова много.

favr
favr

то бива тъпотии ама чак пък толкоз…

Шишо
Шишо

Тъпо ще ти е да останеш без руските трохи. Гнилоч. За туй не само спираш да сменяш ника под норматива от 10 коментара на час, ами тотално спираш да с.е.р.е.ш тук че на много хора се повдига от теб.

favr
favr

много ми е интересно как точно ше ма спреш да пиша тук… ти и другите отрепки, дето им са повдига…?

Пенко
Пенко

Ама ти сериозно ли? 😁

Мирослав
Мирослав

Този Тръмп направи яко мазало!
100% зорлам от Русия ще направи високо-технологична държава. Толкова противен ми стана…

black house
black house

Русия е високотехнологична държав! Който смята, пише или чете обратното, значи чете fake news!

Мирослав
Мирослав

При инспекция на Путин на чисто нова лада „Нива“ дръжката на вратата му остана в ръката..??
Русия да прави много добри прототипи и концепуални модели. Мозъка и отиде в САЩ, Германия и Израел.

Момчил
Момчил

Не си гледал внимателно. Става дума за Уаз „Патриот“. И дръжката остана в ръката на един „слабичък“ генерал. Малко по хамерикански – дезинформация се получи твоя пост 🙂

Мирослав
Мирослав

Въпроса е не в чия ръка е останала дръжката, а че въобще е останала в нечия. Това че съм забравил какъв е точно случая, не прави руското производство по-качествено. Не виждам с какво дезинформирам??

Шишо
Шишо

Да, да. високотехнологична е щом казваш. Ето това е новина (всички знаят че не е така, е поне досега докато ти го написа). И да, това е факе новина, не само защото ти си смени ника и го написа, а и защото действително е факе – русия не е била, не е и никога няма да бъде технологична, камо ли пък високотехнологична страна. Кофти опорка ти се падна, а?

pix3l
pix3l

Ако от Русия ставаше нещо, свестните хора нямаше да избягат. Все едно да кажеш, че България ще стане високо-технологична държава, ако дойдат китайците. Единици са държавите, които успяха да се съвземат след СССР, другото е кенеф, като България и Русия.

асд
асд

Дай да определим понятието „високо-технологична държава“. Примерно имаше доста фирми, който изнасяха платки в Япония. Те като какви се водят ?

Шишо
Шишо

Не били платки майнольо, най-били патки. Ей това са изнасяли за ЯПОНИЯ… тъп руски опит на тъп трол. русия прави платки за Япония. И не само ги прави, ами ги и изнася. За Япония… смях. За какви ни вземаш бе гьон мозъчен?

kolon
kolon

за всичките, дето се разтапят като чуят путин! скоро путинистите ще са у нас. тогава ще трябва да се редите на опашка за да получите входна виза за варненската народна република!

haha
haha

Нямате ли си руски форуми ами се напъвате да пишите тук

kolon
kolon

доколкото виждам от заглавието, споменава се нещо за русия. а, чи за туй! пък и това, което се случва и/или не се случва в българия, почти изцяло зависи от и се диктува от русия. от кремъл, искам да кажа. по неин образ и подобие, ако не сте забелязали.
пък и, поне за сега, все още имам право да пиша където си искам. за сега. като дойдат вежливите зелени човечета без опознавателни знаци, може и да ме баннат. същото се отнася и за вас и за всички останали. освен ако нямат някакви специални отношения с нашите нееднократни освободители, разбира се!

kolon
kolon

благодарая и за загрижеността за моите усилия, но чак ‘да се напъвам’ … не бих казал. не представлява особено голям проблем. бих казал дори, че ми е приятно!

Шишо
Шишо

Пак ли смени ника? Ти, който превръща дискусията под всяка статия в надути haha дитирамби за величието или високотехнологичността на фашистка русия?