САЩ разреши на Huawei до 19 август да купува американски компоненти и да предлага обновявания

14
2818

Американското правителство временно смекчи търговските ограничения срещу Huawei, въведени миналата седмица. Това е направено с цел „минимизиране на сривовете при клиентите“. Властите разбират, че санкциите срещу Huawei ще нанесат вреда не само на китайския технологичен гигант, но и на мрежовата инфраструктура на САЩ.

Министерството на търговията на САЩ реши временно да позволи на Huawei да закупува компоненти американско производство, за да се осигури поддръжката на действащите в момента американски мрежи. Разрешава се и предоставянето на обновявания за софтуера на наличното оборудване на Huawei.

На най-големия световен производител на комуникационно оборудване както преди е забранено да закупува американски части и компоненти за производството на нови продукти. За тази цел е необходимо подаването на заявка за специален лиценз. Но тази заявка навярно ще бъде пренебрегната, като се има предвид, че президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение в страната в областта на информационно комуникационната структура с цел държавата да бъде предпазена от чуждестранни заплахи.

„Временното смекчаваме на ограниченията ще даде време на американските мобилни оператори, използващи оборудване на Huawei, да сключат нови договори“ – каза вчера министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос. „Казано по друг начин, този лиценз ще даде възможност на потребителите със смартфони на Huawei и собствениците на извънградски широколентови мрежи да продължат да използват своите устройства и апаратура“.

Големите американски мобилни оператори вече прекратиха всички сключени договори с Huawei, но някои неголеми регионални провайдъри все още използват мрежова техника на Huawei и ZTE, предимно защото тя е по-евтина. Американските служби за пореден път подчертаха, че разпореждането на Тръмп важи само за бъдещите покупки на Huawei и не е валидно за вече съществуващата техника.

Временният лиценз изтича на 19-ти август тази година. По всичко личи, че властите на САЩ са наясно, че бързите промени във веригата за доставки на Huawei могат да имат незабавни, дълбоки и сериозни последствия и за американските клиенти.

„Целта на временното смекчаване на търговските ограничения изглежда е да не се допускат сривове на интернет връзката, което ще доведе прекъсване на работата на смартфоните и компютрите“ – каза вашингтонският адвокат Кевин Уолф, бивш служител на министерството на търговията. „Това изглежда е просто разчистване“.

Временният лиценз позволява на Huawei да съобщава за разкрити уязвимости в безопасността и да участва в разработването на стандартите за бъдещите 5G мобилни мрежи.

Huawei отдавна се е готвил за санкциите

Основателят на Huawei Жън Чжънфей, бивш офицер от народната освободителна армия на Китай заяви, че временното смекчаване на ограниченията няма особено значение за Huawei, понеже китайският производител отдавна се е подготвял за подобен сценарий.

„Към днешен ден правителството на САЩ не дооценява нашите възможности“ – каза Жън в интервю за CCTV, а стенограмата бе публикувана от китайските медии.

Според неговите думи, противопоставянето на Huawei и САЩ е било неизбежно.

„Ние жертвахме личните си и семейните си интереси, за да заемем място на върха на света“ – каза Жън. „Заради този идеал, рано или късно, нямаше как да няма конфликт със САЩ“.

Дъщерната компания HiSilicon произвежда чипове за смартфоните и сървърите на Huawei. Тя от няколко години е била подготвяна за сценария, когато САЩ ще наложи забрана за закупуване на американски чипове и използване на американски технологии. Заделени са и са инвестирани значителни парични ресурси за разработването и производството на резервни чипове, които могат да заменят продукцията на Qualcomm, Intel и Micron.

HiSilicon Kirin 650 е алтернатива на Snapdragon 650. Това е система върху чипа с осем ARM Cortex-A53 процесорни ядра, четири от които работят с тактова честота 2,0 GHz, а останалите четири – с 1,7 GHz. Интегрираната графика е ARM Mali-T830 MP2 (40,8 GFLOPS), налични са 64-битов контролер за LPDDR3 оперативна памет, както и LTE Cat. 6 контролер

Ръководителят на направлението за производство на смартфони Ричард Ю, още вчера заяви, че Huawei е разработил собствена операционна система, ако се наложи компанията да се откаже от Android. Също вчера Huawei Central обяви, че името на тази китайска мобилна операционна система е Hongmeng. Оказа се, че още от 2012 година Huawei разработва и тества своите смартфони под управлението на Hongmeng, очевидно при най-строга секретност. Мениджмънтът на Huawei намекна, че новата мобилна ОС е вече на практика готова, но няма никаква информация за нейните възможности и особености.

Жън Чжънфей допълни, че конфликтът е само между американското правителство и Huawei, а не с американските компании. И още, това че Huawei може да произвежда чиповете, които купува от САЩ, съвсем не означава, че компанията ще спре да купува американските чипове.

Кевин Уолф каза още, това отсрочване на санкциите на Huawei много прилича на действията на правителството от месец юли 2018 година относно китайската компания ZTE. Тогава санкциите също бяха временно отсрочени, понеже забраната предизвика истински хаос при интернет провайдърите от Европа и Южна Азия.

Към днешен ден Huawei е най-големият в света производител на телекомуникационно оборудване, смартфони и друга електроника. През първото тримесечие на тази година доходите на китайския технологичен гигант достигнаха $27 милиарда, а продажбите на смартфони – 59 милиона броя. По продажби Huawei изпревари Apple и вече е на второ място в света след Samsung.

14
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
7 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Memo
Memo

HUAWEI направиха от Ябълката-Огризка и това изнерви рижия глиган.Надявам се да им ограничт преноса и да им вдинат цените през трансокенските оптични кабели които са Китайски–да си покрият загубите.

Ебачев
Ебачев

Просто ‘Ябъл’ се осраха и сега някой друг им е виновен…

Apple 4EVER!!
Apple 4EVER!!

ние сас сестра ми имаме апал аифон наихубавия телефон!!!

Linux
Linux

тъпак

трол
трол

и аз искам да ми плащат за малоумни коментари…приятелче да некъв телефон да питам за свободни позиции…

Valkost
Valkost

До 19-ти август ! А после ? Е, после ще отменят всички ограничения към китайския гигант ! Huawei не е лъжица за устата на Тръмп и компания ! Светът върви към 5G комуникация, а именно тази компания започна първа да доставя оборудване и го тества не само (първо) в Русия но и в Германия където инсталирането върви с пълни темпове ! Сименс са много мощтна компания но не успяха да се наложат в комуникациите над Huawei ! За „Ябълката“ (и не само) пък да не говорим колко е зависима от китайската евтина работна ръка … ! Американския пазар е заринат… Виж още »

Росен
Росен

Няма шанс патока Доналд.
Хуявей отдавна са готови, още през 2010та се говореше за евентуална тяхна ОС, и че се разработва активно.

115
115

Девет години активна разработка и нищо налице. Браво на китайците 😀

pix3l
pix3l

ОС, та ОС… а кой ще прави приложения за тази ОС?
Има разработчици, които дори за Android или iOS не правят версии на приложенията си – концентрират се върху едната и само с нея работят. Как виждаш Epic да поддържат Fortnite за хуйвей ос? Google, Facebook, Twitter, EA, Gameloft и още много знайни и незнайни разработчици трябва или да отделят бюджет за поддръжка, или да не се занимават изобщо. Имайки предвид, че в САЩ почти никой не знае, че хуйвей прави телефони – познай какво ще решат.

black house
black house

Kaĸвoтo пpeдпpиeмe Kитaй в oтгoвop cpeщy изчaдиятa oт caщ, пoдĸpeпям ги! Cpeщy caщничecĸи ceнaтopи cъм, ĸoитo идвaт в Бългapия ĸaтo гocпoдapи! Toвa ниĸoя мeдия нe гo ĸaзa, чe e диpeĸтнa нaмecя в пoлитиĸaтa нa Бългapия!

Радослав
Радослав

Тръмп е абсолютен пич. Рано, или късно Изтокът ще дойде на Сталиновата позиция – произвеждаме всичко сами, като отделна цивилизация. И го правим по добре. Това е функцията на Тръмп. Това ще сложи край на Западният тоталитаризъм под предводителството на САЩ, в ущърб на западните народи дори. Всяко зло за добро е казал Народът. Всяква санкция е оздравителен Балсам за Изтокът. Дано да са колкото може повече.

Рамин
Рамин

Понеже американците знаят че Huawei има повече продажби от Apple и сега се чудят как да ги спрат

Lordoff
Lordoff

Това че огризката е надценена стока е ясно на всеки полуумен индивид. На същите е ясно, що за стока е и копието на огризкана. И двете се произвеждат на едно място. Става въпрос за пари и влияние и китайците са губещите. Сега им се отпуска време да помислят, кой аджеба, ще изгуби повече 😉

Pedro
Pedro

Така е.Имаме китайския пазар и американския пазар.Къде се продават най много iPhone – в Китай,на призива на кое правителство да се бойкотира дадена стока ще се обърне повече внимание – на китайската комунистическа партия или на Тръмп?