Huawei заплашва технологичното еднообразие на САЩ. Не сигурността

5
1438

Huawei Technologies Co. предупреди, че най-новите американски ограничения на бизнеса ѝ ще доведат до това, че световната технологична индустрия ще плати „ужасно висока цена“, с разпалването на напрежението между Вашингтон и Пекин, като смята, че мерките единствено биха могли да навредят на американските интереси.

Най-голямата китайска технологична компания заяви, че ще бъде „значително засегната“ с новото постановление на Министерството на търговията, което забранява всеки производител на чипове, използващ американско оборудване, да доставя изделията си на Huawei без одобрение от страна на САЩ. Това означава, че компании като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. и нейните конкуренти ще трябва да прекъснат бизнес отношенията си с китайската компания, освен ако не получат специални лицензи от правителството.

Решението на Вашингтон доведе до ответна реакция от Пекин, който счита Huawei за национален шампион заради успеха му в доминирането на пазара на глобалните мрежови технологии. Китай и Huawei заплашиха с отмъщение, но държавният председател Го Пинг в понеделник се въздържа да коментира какъв би бил възможния отговор на Пекин – отклонение от това, което видяхме преди само два месеца, когато компанията предупреди Вашингтон, че рискува да отвори „кутията на пандората“ и китайските контрамерки, ако реши да продължи напред с допълнителни ограничения.

„Нашият бизнес ще бъде значително повлиян“, заяви Го на брифинг на компанията с анализатори в Шенжен. „Като се имат предвид промените в отрасъла през последната година, те ни показа по-ясно, че разделянето на стандартите и веригите за доставки не са от полза за никого. Ако се извърши по-нататъшна фрагментация, цялата индустрия ще плати ужасна цена “, добави той.

Huawei все още оценява потенциалната повреда на най-новите ограничения и засега не може да прогнозира въздействието върху приходите, каза Го.

Го беше далеч по-малко експанзивен от колегата Ричард Ю, който ръководи потребителския филиал, отговарящ за смартфоните. Ръководителят заяви, че мерките, които привидно целят да защитят киберсигурността в САЩ, всъщност са предназначени да защитят американското господство над глобалните технологии.

„Така наречените причини за киберсигурност са просто извинение“, пише Ю, ръководител на отдела за потребителска електроника на китайския технологичен гигант, в публикация в своя акаунт в приложението за съобщения WeChat по-рано в понеделник. „Ключът е заплахата за технологичната хегемония на САЩ в лицето на Huawei“, остро заключва той.

Ю също публикува линк към китайска статия, разпространяваща се в социалните медии, чието заглавие съдържа въпроса: „Защо Америка иска да убие Huawei?“

Съединените щати използват своите собствени технологични сили, за да смажат компаниите извън собствените си граници, заяви говорителят Джо Кели пред анализаторите, четейки подготвено изявление. „Това ще послужи само за подкопаване на доверието, което международните компании имат в американските технологии и веригите за доставки“, каза Кели. „В крайна сметка това ще навреди на американските интереси.“

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари