fbpx
13.8 C
София

Huawei намира спасение в патентите си – включително тези в САЩ

Най-четени

ПЕКИН – Китайският телекомуникационен гигант Huawei намира спасение в патентите си, тъй като компанията се опитва да си проправи път напред в областта на усъвършенстваните технологии за чипове – ценна технология, която САЩ се опитва да не позволи да се използва от Huawei.

През 2022 година Huawei обяви, че е подписала повече от 20 нови или удължени лицензионни споразумения за своите патенти. Повечето от тях са били с производители на автомобили и за 4G и LTE безжични технологии, съобщи компанията.

Сред лицензополучателите са Mercedes Benz, Audi, BMW и поне един американски автомобилен производител, заяви ръководителят на глобалната интелектуална собственост на Huawei Алън Фан. Той заяви, че не може да каже коя е американската компания.

Huawei има още на патенти на път, като компанията е подала рекорден брой от над 11 000 заявки за патенти в САЩ през изминалата година, според IFI Claims Patent Services. Техният анализ показва, че малко под половината обикновено се одобряват всяка година.

Самият брой на подадените патенти означава, че Huawei се нарежда на четвърто място за миналата година по брой на предоставените патенти в САЩ, казват от IFI. Samsung е на първо място, следвана от IBM и TSMC.

„САЩ все още са значителен пазар, на който всеки иска да участва“, казва главният изпълнителен директор на IFI Майк Байкрофт.

Според IFI през последните две години американските патенти на Huawei са се увеличили най-много в областите, свързани с компресиране на изображения, предаване на цифрова информация и безжични комуникационни мрежи.

През 2018 година правителството на САЩ включи Huawei в черен списък, който ограничава възможността ѝ да купува компоненти от американски доставчици. До октомври 2022 година САЩ дадоха ясно да се разбере, че нито един американец не трябва да работи с китайски предприятия по високотехнологични полупроводници.

Потенциалът на патентите

През 2021 година приходите на Huawei спаднаха за първи път в историята, а потребителското подразделение, което включва смартфони, отчете спад на продажбите с близо 50% до 243,4 млрд. юана (36,08 млрд. долара).

За Huawei лицензирането на патенти на други компании има потенциала да възстанови част от тези приходи.

Алекс Лианг, партньор в Anjie & Broad в Пекин, посочи, че прекратяването на дейността в определени бизнес области позволява на компанията да реализира приходи от патенти, които преди това са съществували предимно на хартия.

„Ситуацията на Huawei е подобна на тази на Nokia, когато излезе първото поколение iPhone“, каза Лианг. „Nokia бързо губеше пазарен дял в полза на Apple и много от техните патенти вече не трябваше да бъдат лицензирани в замяна на други лицензи, за да защитят бизнеса си с телефони.“

Миналата година Nokia е генерирала 1,59 млрд. евро (1,73 млрд. долара) продажби от лицензиране на патенти – около 6% от общите ѝ приходи. Компанията заяви, че през 2022 година е подписала „над 50 нови споразумения за лицензиране на патенти в програми за лицензиране на смартфони, автомобили, потребителска електроника и IoT (интернет на нещата).

През декември Nokia и Huawei удължиха споразумението си за лицензиране на патенти. Huawei също така обяви лицензионни споразумения с южнокорейската Samsung и китайската Oppo.

„Доколкото ми е известно, Huawei агресивно настоява за монетизиране на своите патенти“, каза Лианг.

„Това е един от най-важните ключови показатели за ефективност на техния отдел за интелектуална собственост, ако дори не е и единственият най-важен“, каза той.

Huawei отвърна на идеята, че изгражда бизнес в областта на монетизирането на патенти.

Ръководителят на отдела за интелектуална собственост на компанията Фан заяви, че неговият отдел е с „корпоративна функция, а не е бизнес звено“, и че пренасочва лицензионните такси към изследователските отдели, които са подали патентите, за да финансират по-нататъшни изследвания.

По-рано компанията заяви, че очаква 1,2-1,3 млрд. долара приходи от лицензиране на интелектуалната си собственост в периода 2019-2021 година. Huawei не разписа конкретни цифри и само заяви, че е изпълнила очакванията си за приходите от интелектуална собственост за 2021 година.

Този бизнес все пак ще бъде малка част от общите приходи на компанията. През декември Huawei заяви, че очаква приходи за 2022 година в размер на 636,9 млрд. юана (близо 95 млрд. долара), което е малко по-различно от предишната година.

Huawei „се лута след края на бизнеса си с мобилни телефони“, казва Пол Триоло, старши вицепрезидент и ръководител на технологичната политика на Китай в Albright Stonebridge Group. „Не мисля, че са имали избор по отношение на увеличаване на приходите си от лицензиране.“

„Въпросът е какво ще правят за 6G след пет години?“, каза той. „Дали все още ще играят по този начин? Всъщност те не могат да произвеждат нужното им оборудване. Ако не успеят да се справят с полупроводниковата част, те ще останат в задънена улица, и няма да могат да продължат напред.“

Все пак Huawei заяви, че е похарчила 22,4% от приходите си за 2021 година за научноизследователска и развойна дейност, с което общите разходи за категорията са надхвърлили 120 млрд. долара през последното десетилетие.

Напредък в областта на технологиите за чипове?

Част от изследванията на компанията са в областта на производството на полупроводници. Huawei е подала заявка за патент във високоспециализираната област на технологията за литография, използвана за производството на усъвършенствани чипове, според оповестяване в края на миналата година на уебсайта на Китайската администрация за интелектуална собственост.

„Това е значимо в смисъл, че всяка отделна част от сложна технология като EUV (екстремната ултравиолетова литография) не е толкова трудна за постигане на напредък“, каза Триоло. „Превръщането й в мащабна търговска система, която може да даде търговски тласък, е огромна задача.“

В момента базираната в Нидерландия компания ASML е единствената компания в света, която може да произвежда машините за екстремна ултравиолетова литография, необходими за производството на усъвършенствани чипове.

Не само че на ASML са били необходими около 30 години, за да разработи EUV самостоятелно, но компанията е имала предимството на неограничен достъп до хиляди доставчици и международни индустриални групи, казва Триоло.

„Това, което наистина липсва на Китай, са тези международни доставчици.“

„Huawei разполага с много способна група инженери“, каза Триоло. Това е „вероятно процес от пет до седем години, за да се изгради нещо, което да е търговски жизнеспособно – само ако всичко върви добре, ако има значително финансиране. Тук китайското правителство ще трябва да се намеси“.

Други китайски компании също влагат ресурси в интелектуалната собственост.

Класацията на IFI за притежаваните от компаниите и техните дъщерни дружества патенти в световен мащаб показва, че редица китайски гиганти са сред първите 15, включително държавната изследователска организация „Китайска академия на науките“.

Компаниите за домакински уреди Midea и Gree също заемат високи позиции в световен мащаб, сред южнокорейските и японските високотехнологични компании, сочат данните.

„Възходът на китайските иновации се забелязва от дълго време“, заяви главният изпълнителен директор на IFI Baycroft. „Защо да не очакваме, че днес Китай прави иновации като всички останали? Като Япония, като Германия, всички са в тази игра. Не само САЩ.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини