Huawei опроверга слуховете за продажба на част от смартфон бизнеса си

1
506

Huawei не планира да продава бизнеса си с мобилни телефони, заяви компанията в понеделник пред Global Times, в отговор на слуховете по медиите, според които Huawei води преговори за продажба на премиум сериите си смартфони P и Mate на външна компания.

Ройтерс съобщи, че Huawei е в начален етап на преговори за продажба на своите първокласни серии смартфони P и Mate, цитирайки информация от двама анонимни души, които имат пряко познаване на въпроса, описвайки плана като „ход, който може на кара компанията в крайна сметка да излезе от бизнеса с висок клас смартфони и да се адаптира към останалите си сектори“.

„Huawei научи, че има необосновани слухове за евентуалната продажба на нашите водещи марки смартфони. Тези слухове нямат никакви доказателства. Huawei няма такъв план“, се казва в изявлението на компанията, изпратено до Global Times в понеделник.

„Оставаме изцяло отдадени на бизнеса си със смартфони и ще продължим да предоставяме водещи световни продукти и преживяване за потребителите по целия свят“, се допълва в изявлението.

Разговорите между най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света и консорциум, ръководен от подкрепяните от правителството инвестиционни фирми в Шанхай, продължава от месеци, казват източниците на Ройтерс, като дискусиите с тях са запазени в пълна поверителност.

„Не мисля, че Huawei ще продаде своята серия от висок клас в момент, когато политиката на Байдън към Китай остава неизвестна и компанията току-що си е осигурила голяма сума пари от продажбата на бранда Honor“, каза Ксианг Лигант, генерален директор на базираният в Пекин Алианс за информация за потребителска електроника, който следи Huawei отблизо.

Huawei непрекъснато подчертава, че няма да се откаже от телефонния си бизнес. Huawei е запазила „доста голям брой“ мобилни чипове за изчакващи нови телефонни серии, включително сериите P50 и Mate50, се казва в доклад на Tencent в четвъртък, позовавайки се на запознати с Huawei, добавяйки, че Huawei не е спряла научните изследвания и разработките за P и Mate серия, както и следващите модели също ще бъдат пуснати.

Анализаторите обаче посочиха, че Huawei има наистина „ограничено снабдяване с чипове“ поради политическата забрана в САЩ. Съобщаваните разговори с базирания в Шанхай консорциум, който може да е част от държавни активи, не означават непременно, че може да се сключи сделка, но все пак е възможно, казват те.

„На фона на продължаващата дилема с чипове, може да е възможно Huawei първо да намери някой, който да подкрепи дъщерното  дружество за смартфони, и след това да го вземе обратно, ако може да има обрат, но има силни несигурности“, казва анализатор, който внимателно следи Huawei, в изявление от понеделник пред Global Times при условие за анонимност.

Тъй като подбранда Honor възстанови всички свои партньорства с ключови доставчици след разделянето с Huawei, ако Huawei успее да поддържа бизнеса си със смартфони от висок клас по този начин, то би имало смисъл компанията да продаде част от бизнеса си със смартфони от висок клас по същия начин, смятат анализаторите.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари