fbpx
11.4 C
София

Huawei отчете спад в печалбата, но е уверена за бъдещето си развитие

Най-четени

Китайският телекомуникационен гигант заяви, че нетната печалба за 2022 година възлиза на 35,6 млрд. юана (5,18 млрд. долара), което представлява 69% спад на годишна база. Това е по-голям от 54-процентовия годишен спад на компанията през 2011 година, според изчисления на CNBC. Специалисти сочат като причина за него, както санкциите на САЩ, така и затварянията през последната година в Китай, породени от Covid-19.

Големият спад се обяснява и с това, че през 2021 година обаче компанията постигна голям скок в печалбата, след като продаде марката си смартфони Honor на консорциум от купувачи, което прави сравнението с 2022 година доста голямо. Като причини за спада на печалбата Huawei посочи също така нарастващите цени на суровините, строгия контрол заради пандемията през миналата година и увеличаването на разходите за научноизследователска и развойна дейност.

„През 2022 година предизвикателната външна среда и непазарните фактори продължиха да оказват влияние върху дейността на Huawei.“

заяви Ерик Сю, ротационен председател на Huawei, в съобщение за медиите

Huawei заявиха, че приходите са се увеличили с 0,9% до 642,3 млрд. юана (93,3 млрд. долара) през 2022 година, тъй като компанията стабилизира бизнеса си след спада на продажбите от над 28% през 2021 година. Фирмата със седалище в Шънджън, Китай се стреми да диверсифицира бизнеса си в нови области, включително изчисления в облак и автомобилостроене, след тежки няколко години, в които американските санкции възпрепятстваха дейността на компанията.

„В разгара на тази буря продължихме да се надпреварваме, правейки всичко по силите си, за да запазим непрекъснатостта на бизнеса и да обслужваме нашите клиенти.“

каза Сю

През 2019 и 2020 година китайският технологичен гигант беше отрязан от ключови американски технологии, като части от операционната система Android на Google и необходимите ѝ компоненти, като например полупроводници. Това осакати бизнеса със смартфони на Huawei, който някога беше номер едно в света. Потребителският бизнес на Huawei, в който се помещава звеното за смартфони, е спаднал с повече от 11% до 214,5 млрд. юана (31 млрд. долара) през 2022 година, което е значително по-малък рязък спад в сравнение с 2021 година. Компанията обаче все още намира начини да представя на пазара успешни модели, като България се оформя като ключов пазар за марката.

Бизнесът на Huawei за пренос на данни, който включва оборудването, което продава на телекомуникационни компании генерира 284 млрд. юана (41,4 млрд. долара) приходи, което представлява 0,9% ръст на годишна база, в сравнение със спада през 2021 година. През последните няколко години САЩ призовават държавите да забранят на Huawei да използва техните мрежи от следващо поколение 5G. Държави като Великобритания вече са го направили, а Германия според съобщенията обмисля да забрани част от оборудването на Huawei в своите 5G мрежи.

Предвид предизвикателствата както в бизнеса на операторите, така и в потребителския бизнес, Huawei се стреми да диверсифицира компанията в нови области. Бизнесът на Huawei в областта на предприятията, който включва част от приходите от изчисления в облак, нарасна с 30% на годишна база до 133,2 млрд. юана (19,4 млрд. долара).

Huawei се стреми да внедри своите продукти, включително изчисления в облак в специфични отрасли като финансите и минното дело в опит да помогне на компаниите да дигитализират бизнеса си. Компанията за първи път оповести данни само за бизнеса с изчисления в облак и заяви, че през 2022 година е генерирала приходи в размер на 45,3 млрд. юана (6,6 млрд. долара).

Huawei също така се впусна в бума на електрическите автомобили в Китай и пусна на пазара превозни средства в партньорство с автомобилния производител Seres. Huawei заяви, че нейното звено за „Интелигентни автомобилни решения“ е донесло приходи от 2,1 млрд. юана (306 млн. долара) през 2022 година. Компанията заяви, че е инвестирала 3 млрд. долара в звеното, откакто е създадено през 2019 година, и сега има 7000 заети служители в областта на научноизследователската и развойната дейност.

Мън Ванчжоу, финансовият директор на Huawei, която се завърна в Китай през 2021 година, след като през 2018 година беше задържана в Канада по искане на САЩ, заяви, че резултатите на компанията са „в съответствие с прогнозата“, като добави, че финансовата позиция на технологичния гигант „остава стабилна“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини