Huawei представи своя AI асистент Celia в отговор на Siri и Google Assistant

1
843

Huawei продължава развитието си без помощта на услугите на Google. В тази връзка компанията представи своя нов гласов асистент подобен на Apple Siri, Google Assistant, и Alexa на Amazon. Той се казва „Celia“ и ще дебютира ексклузивно на най-новите смартфони от портфолиото на Huawei – P40 серията. Засега Celia може да говори на английски, френски и испански, като се очаква и поддръжка на други езици в бъдеще. Тя се извиква по подобие на другите гласови асистенти чрез „hey, Celia“. Чрез гласови команди можете да проверите какво е времето днес и какво ще бъде утре, да прочетете и изпращате текстови съобщения и да отговаряте на обаждания. Celia може се разпорежда и с вашия календар вместо вас и дори да превежда.

Huawei спомена за своя проект за ИИ асистент още миналата година. Тогава компанията обясни, че подготвя международна версия на асистента си, който тогава бе достъпен само в в Китай и е нарича Xiaoyi. Celia работи по идентичен начин и може да използва камерата на смартфоните, за да сканира обекти и да ги търси в интернет. Celia ще излезе и за други Huawei устройства заедно с разпространяването на Android ъпдейта с EMUI 10.1 след 7-ми април. Тогава с него ще дебютират на пазара и новите телефони от серията P40.

Подобно начинание за разработване на собствен гласов асистент видяхме и от страна на Samsung, която представи Bixby за своите Galaxy смартфони. Huawei усилено работи върху усъвършенстването на Celia, за да е достоен конкурент на Siri, Google Assistant и Alexa.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари