Hyundai получи поръчка за 1000 товарни автомобила, задвижвани с водород

5
990

През следващите пет години южнокорейската компания трябва да достави в Швейцария 1000 камиона с водородни горивни клетки. Това е първата поръчка на подобни товарни автомобили, които ще се използват в комерсиалния транспорт. Hyundai възнамерява да навлезе и в Китай, САЩ и Европа, но при условия, че бъде изградена съответната инфраструктура.

Въпросните 1000 товарни автомобила с водородни горивни клетки са поръчали швейцарските компании производители на водородното гориво H2 Energy, както и операторите на станциите за зареждане.

Сумата на сделката не е обявена, но е известно, че тази поръчка двойно ще увеличи продажбите на Hyundai. Компанията представи първия серийно произвеждан автомобил с водородно гориво Tucson Fuel Cell през 2013 година. След пет години на пазара излезе моделът Nexo. За сравнение, Toyota от 2014 година до днес успя да продаде 1140 водородни седана Mirai.

Първата партида товарни автомобили с водородни двигатели трябва да пристигне в Швейцария през 2019 година. Според Reuters, по този начин компанията ще успее да изпревари главните си конкуренти Tesla и Daimler, които планират да доставят електрически камиони в Швейцария съответно през 2020 и 2021 година.

Financial Times отбеляза, че пазарът на водородните автомобили е крайно важен за южнокорейския производител, понеже той сериозно изостава при електромобилите.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ЛапЛапЛАПАЙ
ЛапЛапЛАПАЙ

„продаде 1140 водородни седната Mirai.“
Най вероятно е „седана“

AxOx
AxOx

Това е много по-добро от електичеството.
Няма батерии които да замърсяват когато се скапат, а и не източват малкото метали останали на земята.
Ето това Тесла трябваше да прави, а не електички.

Алесандро Волта
Алесандро Волта

Много ми е забавно, когато хората се изказват неподготвени и водени от собствената си заблуда ръсят бисери. Водородната горивна клетка произвежда електричество. Освен това го прави с ефективност около 50%. Автомобилите с горивна клетка са електрически и имат батерии, по простата причина, че горивната клетка е сравнително маломощна и доста инертна. Разликата е, че вместо 80кВтч батерии, носите само около 5.

Иван2
Иван2

Пак е електрически автомобила, пак има електрически батерии, пак си неподготвен.
И да. Пак няма бензин, дизел, газ или каквото и да е друга замърсяваща съставка.