fbpx
16.8 C
София

Hyundai успя да увеличи приходите си през последното тримесечие, въпреки срива в продажбите на автомобили с 15%

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Дефицитът на полупроводникови компоненти продължава да влияе върху доставките на автомобили, но производителите често не са склонни да отдават приоритет само на производството на скъпите модели. Корейската корпорация Hyundai Motor’s помогна за това – през последното тримесечие тя увеличи пуснатите автомобили с до 6,1%, въпреки че продажбите на автомобили се сринаха с 15%.

В края на миналата година, според Ройтерс, компанията не е успяла да произведе планираните 6,92 милиона автомобила Hyundai и Kia. Непосредствено бяха продадени по-малко от 4 милиона автомобила Hyundai. През четвъртото тримесечие нетната печалба на корпорацията намаля с 57%, а оперативната печалба спадна с 6,8%. Обемът на продажбите падна най-много на най-големия автомобилен пазар на планетата, в Китай, където Hyundai успя да продаде с 43% по-малко автомобили, отколкото година по-рано. На вътрешния корейски пазар, спадът не надхвърли 8,9%, в Северна Америка продажбите намаляха със 7,9%. Ръстът на продажбите от 7% на Европейският пазар изглежда като изключение на този фон.

Тази година Hyundai възнамерява да продаде 4,32 милиона автомобила под собствената си марка, което съответства на ръст от 11%. Заедно с продуктите на Kia, увеличението може да достигне 12,1%. Hyundai продава най-много автомобили в САЩ и тази година компанията очаква да увеличи локалните продажби с 20%. Според представители на компанията дефицитът на полупроводникови компоненти ще започне да намалява от второто тримесечие и следователно обемът на производството на автомобили ще има време да се увеличи през първата половина на годината. Според ръководството на Hyundai Motor, през третото тримесечие търсенето и предлагането на пазара на автомобилни полупроводници ще достигне до баланс.

Не само дефицитът на чипове допринася за покачването на цените на автомобилите, но и бързо нарастващата цена на използваните материали. През третото тримесечие на миналата година желязната руда поскъпна с 63% на годишна база, алуминият с 40%, а медта с 48%. Делът на Hyundai на световния пазар на електромобилите към ноември достига 5,7%, но в сегмента на пътническия транспорт на водородни горивни клетки, компанията се превърна в безспорен лидер, изпреварвайки дори Toyota Motor.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини