fbpx
24.8 C
София

IBM въвежда сертифициране на разработчици на квантови компютри

Най-четени

С наближаването на квантовата ера интересът към квантовите изчисления нарасна неимоверно през последните няколко години, поради което IBM обяви първата в света сертификация за разработчици на квантови компютри.

Според доклад на фирмата за пазарни проучвания P & S Intelligence квантовите изчисления могат да бъдат индустрия на стойност 65 млрд. долара до 2030 г. и това вероятно ще доведе до приток на нови работни места в тази област.

Със своето ново сертифициране за разработчици на IBM Quantum, компанията предоставя за първи път на хора от всички социални групи да спечелят сертификат по програмиране с Qiskit.

За тези, които не са запознати, Qiskit е комплект за разработка на квантов софтуер с отворен код, поддържан от IBM. От стартирането му през 2017 г. хиляди потребители са разработили с негова помощ приложения, поддържат и подобряват кода и са участвали в хакатони, използващи Qiskit.

Сертифициране на IBM Quantum Developer

Тъй като IBM напредва в своята пътна карта за квантово развитие, компанията иска да изгради разнообразна, глобална, базирана на облака екосистема от разработчици, които могат да внесат квантови изчислителни решения в своите индустрии и общности.

Сертифицирането на IBM Quantum Developer използва изпит за сертифициране с 60 въпроса, който ще се предлага на платформата Pearson VUE. Разработчиците, които са издържали изпита, ще могат да демонстрират своя опит с използването на Qiskit за създаване и изпълнение на програми за квантови изчисления както на квантовите компютри на IBM, така и на симулатори. Когато бъде пуснат, изпитът ще бъде достъпен за разработчици по целия свят и ще бъде на английски език.

Тъй като хардуерът и софтуерът на IBM Quantum се развиват динамично, се очаква и изпитите за сертифициране на разработчиците на компанията също да претърпяват постоянни динамични промени, за да се гарантира, че те в действителност отразяват най-съвременните знания и умения в областта.

В допълнение към новото си сертифициране, IBM Quantum работи и за осигуряване на достъп на преподавателите до своите инструменти чрез своята програма Quantum Educators и програмите „Въведение в Quantum Computing“ и „Quantum Hardware“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини