fbpx
11.8 C
София

Ето как се получава електрическа енергия от 5G излъчването

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Всички ние живеем в свят, който е пронизан от най-различни електромагнитни излъчвания. Част от тях, като например LTE и Wi-Fi използваме за обмен на данни. От друга страна стандартът Qi описва безконтактното прехвърляне на енергия. Не бива да забравяме и NFC технологията, която дава възможност за безконтактно разплащане.

Принципът за получаване на електрическа енергия от излъчването на най-различните безжични мрежи съвсем не е нова, но 5G излъчването може да изведе тази идея на ново ниво. Това е възможно, понеже mmWare диапазона на 5G мрежите осигурява обмен на данните със скорост до няколко гигабита в секунда и дава възможност за получаване на неголямо количество електрическа енергия.

От mmWare диапазона с честота над 24 GHz се заинтересуваха учените от технологичния институт на Джорджия. С помощта на 3D принтер те разпечатаха специална антена, която работи с радиоизлъчване с честота около 28 GHz. Антената има разклонена клетъчна структура, благодарение на което нейният КПД за получаване на електрическа енергия от въздуха е достатъчно висок.

С помощта на този метод се получава съвсем незначително количество енергия – тестовата антена с размер на човешка длан получава едва 6 микровата при условия на пряка видимост на 5G базовата станция на разстояние не повече от 180 метра. По този начин не може да бъде зареден смартфон, но тази енергия е напълно достатъчно за по-опростените електронни устройства за носене, както и за IoT устройствата.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини