fbpx
7.6 C
София

IBM: квантовите компютри са все по-близо до разбиването на класическите алгоритми за криптиране

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

От много години криптирането играе ключова роля в защитата на потребителските данни. Но с развитието на квантовите компютри традиционните решения и стандарти за криптиране на данните, на които потребителите са разчитали в миналото, са под сериозна заплаха от разбиване. IBM публикуваха доклад, озаглавен „Сигурността в квантовата ера“, който подчертава необходимостта бизнеса да предприеме действия, за да защити своите приложения и своята инфраструктура от риска от декриптиране на чувствителната информация.

Авторите на публикуваната в началото на тази седмица научна работа твърдят, че квантовите компютри представляват „риск за съществуването“ на класическите алгоритми и протоколи за криптиране. Според тях хакерите вече са записали в специални хранилища масиви с критично важни данни с надеждата да ги декриптират по-късно, когато напредъкът на квантовите технологии достигне желаното ниво, пише Venture Beat.

Една от основните особености на традиционните криптографски алгоритми като например, RSA е, че те са изградени върху математически похвати, като например умножение на прости числа и разлагането на много големи числа. Квантовите компютри решават тези проблеми съвсем просто, за няколко часа, използвайки метода на грубата сила и алгоритъма на Шор.

Засега квантовите компютри все още не са толкова напреднали, но все повече организации приемат много сериозно риска от квантовото хакване и разбиване на сегашните криптографски алгоритми. През месец декември 2022 година властите на САЩ приеха Quantum Cybersecurity Prepare Act, който насърчава правителствените агенции да намерят решение на този проблем и да създадат нови алгоритми за криптиране, които не могат да бъдат разбити от квантов компютър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини