IBM придоби Blekko

0
13

Blekko, създатели на появилата се преди няколко години едноименна интернет търсачка, обяви, че е вече част от IBM. Компанията не даваше публични белези на живот, като от две години не поддържа социалните си акаунти. В петък обаче, на официалната страница на компанията и в профила на компанията в Twitter се появи съобщение: „Технологията на blekko и екипът на компанията се присъединиха към IBM Watson„, като страницата пренасочва към блога Smarter Planet, разположен на сайта на IBM.

IBM споделят, че са станали собственици на технология, собственост на компанията, но не уточняват каква точно. IBM съобщават единствено, че тя „ще осигури достъп до допълнително съдържание, което ще се интегрира в продукти, възползващи се от силата на Watson и услуги, които доставят IBM и партньорите им“.

Създателят на blekko Рич Скрента разкри своя проект през 2008 г., рекламирайки търсачката си като способна да достави „агоритмично-редакционна диференциация“ (algorithmic editorial differentiation), а не просто търсачка, индексираща Мрежата, като Google. Самата търсачка заработи две години по-късно, влизайки в битка с Bing, Google и DuckDuckGo, като впоследствие влезе в партньорски отношения с последните. От IBM обявиха, че сделката ще добави освен разширени възможности за индексиране на съдържание, то и такива насочени към стройната категоризация на данните и интелигентна технология за филтриране към сега съществуващите способности на Watson. Настоящата сделка е допълнение към скорошното придобиване на AlchemyAPI, стартъп, специализирал се в областта на дълбочинното обучение (deep learning), както и други по-малки технологии, насочени към обогатяване на набора от функционалности, предлагани от Watson. 

Финансовите параметри по сделката не се съобщават.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за