IBM работи върху намаляване размерите на суперкомпютъра Watson

0
21

Специалистите на IBM работят върху намаляване размерите на суперкомпютъра Watson и считат, че неговите габарити могат да се сведат до размерите на кутия за пица.

Едновременно с това инженерите на компанията планират увеличение производителността на Watson. IBM официално съобщи, че сегашната версия на този суперкомпютър е с 240% по-мощна от варианта, участвал в американското шоу Jeopardy през 2011 година. Аналитиците са на мнение, че ако IBM успее да постигне подобна сериозна миниатюризация, то ще започне масовите продажби на този суперкомпютър.

Watson е когнитивна система, построена чрез комбинацията на програмно осигуряване с открит сорс-код – Hadoop, SUSE и Apache – и приложения, специално разработени от програмистите на IBM. Суперкомпютърът Watson разполага с 2,880 процесорни ядра POWER7 и  16 TB памет.

Watson е особено добър при обработката на естествени езици, построяване на хипотези и при динамичното обучение. IBM използва този суперкомпютър и за откриване на лекарство против рак.

Неотдавна Watson се научи самостоятелно да съставя готварски рецепти, съобразени с конкретните нужди на всеки човек, а в началото на 2014 година компютърната система бе обучена на основите на психоанализа в социалните мрежи, което може да се окаже полезно в рекламната сфера.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари