fbpx
-0.8 C
София

IBM ще предоставят Watson за общо ползване като облачна услуга

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

Watson – суперкомпютърът разработен от IBM – може да се превърне в облачна услуга, която да осигурява помощ и съвети на хората, консултирайки ги по различни въпроси, заявиха от компанията вчера. „Watson ще се превърне в съветник и асистент на професионалисти, на които им се налага да вземат решения от всякакво естество, като първоначално той ще помага на здравните работници, а скоро и на други специалисти. Вече работим върху това Watson да осигурява помощ с финансови съвети, а така също и в ред други области“, заяви Джон Гордън, мениджър по маркетинговите въпроси свързани с проекта Watson към IBM, Ню Йорк.

Watson представлява модулен суперкомпютър, изграден от повече от 90 сървъра, с капацитет за съхранение на 4 терабайта информация и 16 000 GB РАМ, което осигурява огромния капацитет от памет за неговия софтуер, за да може да интерпретира въпросите задавани на естествен език към него. New Scientist ни съобщава, че възможностите на суперкомпютъра за осмисляне и пресявка на стотици доклади и разработки в областта на изследванията на рака и медицински помагала вече се доказват на едно опитно ниво.

В добавка към вече доказаните му способности, хората, които стоят зад разработката и управлението на проекта имат за цел да направят Watson широко достъпен. Това ще допринесе много, както към разширяване на неговите знания, така и към помощта, която може да окаже на специалистите.

„Желаем да популяризираме Watson. Искаме лекарите по цялата планета да могат да се ползват от помощта му, и сега пред нас стои целта да предоставим тази помощ като услуга, за да направим технологията си общодостъпна, а така също – нещо, което не изисква значителни технологични инвестиции от страна на потребителя. Смятаме да го направим достъпен под формата на облачно базирана услуга и вече обмисляме и редица други области на приложения, освен медицината“, заяви Гордън пред пресата.

Watson е суперкомпютър с изкуствен интелект, който може да отговаря на въпроси зададени на естествен език. Разработен е като част от проекта DeepQA от Дейвид Феручи. Кръстен е на първия президент на IBM Томас Дж. Уотсън.

През 2011 г., разработчиците на Watson решават да изправят суперкомпютъра пред необичайно предизвикателство като част от тестовете на възможностите му – „записват“ го за участие в едно от най-популярните състезателни шоута в САЩ – Jeopardy! – състезание с познавателен характер, в което участниците отговарят на различни въпроси, като някои от тях имат уловки и изискват логическо мислене. В рамките на три кръга, Watson побеждава човекът спечелил най-голямата награда в шоуто – Брад Рутър и Кен Дженингс, който пък държи рекорд за най-дълго продължилата победна серия – 74 победи. Въпреки че има известни трудности с „осмисляне“ на контекста на някои от подсказките към въпросите, той печели, прибирайки един милион долара – пари, които IBM даряват за благотворителност.

Повече: тук и тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини