Според специалистите, изкуственият интелект ще намали престъпността с 25%. Някои американски съдии вече започнаха да използват IBM Watson – например в окръг Монтгомъри на щат Охайо изкуственият интелект на IBM ще помага при вземане на решенията по делата с непълнолетни.

През последните 30 години броят на затворниците в САЩ се е увеличил четири пъти и достигна 2,3 милиона души. 58% от тях са или черни, или латиноамериканци. Според американските специалисти, това е расова диспропорция и сега се търси начин за технологично решаване на проблема.

Според изследване на Корнелския университет, изкуственият интелект може да бъде по-обективен. Учените са пресметнали, че подобни ИИ системи могат да понижат престъпността с 24,8%, като могат просто да откажат освобождаването под гаранция на най-опасните престъпници. Също така, ИИ може да намали броя на затворниците в САЩ с 42% и ще може да изчислява затворниците при които вероятността за извършване на престъпления е най-малка и те могат да бъдат освободени. Алгоритмите ще работят еднакво както за чернокожи и латиноамериканци, така и за бели.

Докато част от експертите поддържа внедряването на ИИ в съдебната система, други са твърдо на мнение, че ИИ не бива да бъде използван за подобни цели. Тяхната теза е съвсем ясна: засега в САЩ няма федерален закон или каквито и да е стандарти за проверка на използваните алгоритми. А това означава, че е напълно възможно подобен ИИ да не е толкова обективен, колкото изглежда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари