IBM Watson ще помага на отбор от НБА да намери следващата си голяма звезда

0
105


По време на наскоро отминалата редовна среща на Световния икономически форум в Давос, делегатите се обединиха около идеята, че се задава (ако не е и започнала) Четвъртата индустриална революция. И както при всяка революция, за едни това ще донесе добро, докато други ще страдат. 5.1 млн. работни места до 2020г. Толкова се очакват да бъдат отнети от хората от роботите и автоматизацията. И това е само началото. Разбира се, бъдещето би изглеждало идеално, ако е такова, каквото беше показано в анимационния филм на PIXAR Wall-e, в който хората просто се носеха на едни подвижни легла, а цялата работа бе извършена от роботи, но това е само анимационно филмче. Бъдещето не изглежда толкова примамливо в действителност.

Поредното потвърждение за това идва от страниците на ABC News, които съобщават за старта на сътрудничество между IBM и баскетболен отбор от Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, по силата, на което Big Blue ще предостави за ползване възможностите на Watson, изкуствения интелект, разработен от компанията, който ще влезе в ролята на скаут в следващия драфт, търсейки новата голяма звезда за Торонто Раптърс.

Watson, ако си спомняте е онзи гигантски изкуствен мозък, засрамил на два пъти шампиона в популярната американска телевизионна викторина Jeopardy. Но и не само, разбира се. Watson се използва от финансисти за изнамиране на модели и тенденции на пазара, ровейки се в планини от цифри, за да извлече максимална полза от тях и да предостави конкретни решения, които да помогнат на специалистите в сложната материя на работата с ценни книжа. Освен това, той помага и в здравеопазването, като спестява на доктори и учени десетки години, „прочитайки” хиляди и хиляди страници за броени минути и доставяйки им търсените от тях данни. Вече има и проект, който цели Watson да помогне на човек в борбата му с рака – Watson for Oncology. И не само тук е специалист, разбира се той, ами и в кулинарията, диетологията и къде ли още не. Тези дни IBM разшириха възможностите му до спортния мениджмънт. И ако мислите, че хората са безгрешни и само те могат да усетят онова, което ще направи от един голобрад хлапак следващата голяма звезда на баскетбола в Северна Америка, само се замислете за това, че една от големите звезди на НБА – Стивън Къри – е бил подминат с лека ръка от шест от големите отбори в Асоциацията, за да го отмъкнат Голдън Стейт. Big Blue са разработили и специална платформа с името IBM Sports Insights Central, която ще помогне на „Хищниците” в напрегнатия период на драфта.

Първата версия на спортната платформа ще комбинира технологията за когнитивни изчисления на Watson, изградена върху облачната платформа на компанията BlueMix с други облачни структури на IBM Research. Освен това компанията твърди, че спортната платформа може да извлича не само данни за спортната и физическа подготвеност на бъдещите звезди на НБА, но и даже да доставя информация за личностните им качества, като при това използва лингвистичен анализ, за да „разбере личностните качества на играча и социалните му характеристики, които са в основата на организационната култура”.

Баскетболът не е единственият спорт, който ще се възползва от автоматизацията и силата на модерните инструменти за анализ на големи обеми от статистическа информация, за да помогне с прогреса в играта и на отборите. Американски бейзболни отбори използват подобни платформи вече, а технологиите влизат все по-силно и във футбола, имам предвид истинския футбол, не американския. Преди две години германският колос Байерн (Мюнхен) обяви началото на сътрудничество между тях и SAP, които предоставят платформата за обработка и анализ на данни HANA, за по-качествен анализ на представянето на играчите и оптимизиране на постиженията им.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари