10.7 C
София

ICS-CERT: Атаките към индустриални системи се увеличават

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Има сериозно увеличение на кибер атаките
към индустриалните контроли системи (industrial control systems, ICS) и това, че те са свързани към Интернет ги прави още по-уязвими на атаки. Това мнение сподели Марти Едуардс, който оглавява Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност на САЩ, свързан с индустриални контролни системи (ICS-CERT) към Министерството на отбраната на Щатите.

Едуардс е убеден, че много критично важни инфраструктурни системи са твърде лесно достъпни и им липсва адекватна защита. „Аз съм твърде учуден на досъпността на тези мрежи… те просто си стоят там открити”, споделя той пред публиката на конференцията по информационна сигурност S4, провела се в Маями, Флорида. Коментарът му идва месец, след като атака към електропреносната мрежа в Западна Украйна остави много домове в Ивано-франковския регион без ток.

В разследването на инцидента се включиха няколко компании наред с ICS-CERT. В мрежата на енергийната компания бяха открити следи от сложна APT (advanced persistent threat) заплаха, с която са били атакувани сходни структури в САЩ и макар компаниите да побързаха да изкажат заключение, че именно Black Energy – както е името на заплахата – да е виновна, организацията не прибърза със заключенията. „Към настоящия момент няма убедително доказателство, че именно Black Energy действително е виновник за спирането на подаването на електричество”, споделиха от Министерството на отбраната на САЩ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини