INSERM: „COVID-19 се е появил в Европа преди края на миналата година“

0
1331

На 27-ми декември миналата година 42-годишен мъж влезе в парижка болница със симптоми на пневмония. Според изследванията той е кашлял кръв, имал е висока температура и се оплаквал от главоболие. Състоянието му се е влошило значително четири дни преди да потърси медицинска помощ. Мъжът отдавна е изписан, но болницата пази респираторните проби. Тя реши да изследва всички проби на пациенти от последния месец на 2019 година за COVID-19. Само една проба дава положителен резултат и тя е именно на гореупоменатия пациент.

Наскоро ново изследване потвърди, че новият коронавирус се е разпространявал неконтролируемо из Европа седмици преди потенциалното му откриване. Айвс Коуен от Френския национален институт по здравни изследвания (INSERM) коментира:

„Идентифицирането на първия (нулевия) пациент е от голямо епидемиологично значение, тъй като това драстично променя знанието ни за SARS-COV-2 и разпространението на заразата във Франция. Нещо повече, липсата на каквато и да било връзка с Китай и пътувания към тази държава потвърждават, че болестта се е разпространявала сред френското население към края на декември.“

За да са сигурни, че резултатите не са грешни, два независими екипа са повикани да изследват със свои тестове пробата на въпросния пациент. Техните изследвания също изведоха положителни проби. Не е ясно как човекът е прихванал болестта. Той твърди, че миналата година е посещавал единствено Алжир през август и според наличната докумантация не е ходил в Китай. Спекулации сочат към съпругата на заразения, работеща в магазин до летището Шарл-дьо-Гол, който обслужва пътуващи. Тя може би е заразила съпруга и детето си въпреки липсата на симптоми при нея. Брандън Браун, професор в университета в Калифорния, сподели:

„Тези новини потвърждават, че е имало значително разпространение на Коронавируса, за което не знаем, и той е циркулирал за много по-дълго време, отколкото сме мислели“.

Първите официално потвърдени случаи в Европа са регистрирани на 24-ти януари именно във Франция. Тогава и тримата пациенти са пътували в Ухан, Китай. Разпространението на вируса преди тази дата обаче широко се дискутира от учените. Има доказателства, че COVID-19 е съществувал през ноември 2019-та година и дори по-рано. В случая с френския пациент лекарите не могли да му поставят правилна диагноза и затова са започнали да го лекуват с антибиотици. Той е бил изпратен вкъщи по Нова година и според определени източници се е възстановил напълно. Никой не е знаел, че той може да е заразен от COVID-19, докато симптомите на болестта не бяха официално обявени.

Предположенията, че COVID-19 се е разпространявал преди края на 2019, кара много други клиники да изследват свои предишни проби. Болница в Калифорния също стигна до заключението, че е имала случай с вируса през декември миналата година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари