fbpx
7.6 C
София

Instagram ще направи крачка назад и ще премахне някои от промените в приложението

Най-четени

По-рано вчера ви съобщихме за нарастващата критика и отпора, които Instagram среща по отношение на някои от промените, които обяви, че ще въведе в приложението. Сега разполагаме с нова информация за това какво предстои в приложението. Главният изпълнителен директор на социалната мрежа обяви, че тестовата версия на Instagram, която предоставя „изживяване на цял екран“, ще бъде премахната през следващите една до две седмици. Компанията ще отстъпи и по друг ключов въпрос, който събра много критика, а именно показването на публикации във фийда на потребителите, които са подбрани от алгоритмите на платформата. Според новата информация, потребителите на Instagram ще виждат повече публикации от страниците, които следват, като публикациите, които ще бъдат избрани от алгоритъма ще бъдат малка част.

„Радвам се, че все пак поехме този риск – ако не се проваляме от време на време, значи не мислим достатъчно мащабно и достатъчно смело“, каза изпълнителният директор на социалната мрежа Адам Мосери в интервю. „Но определено трябва да направим голяма крачка назад в този момент и да отговорим на исканията на потребителите. Необходимо е да научим повече, за да направим алгоритмите за препоръчване на съдържание и други нови функции в социалната мрежа по-добри. Когато успеем да научим нещо ново и да го анализираме достатъчно детайлно, се завръщаме с нова идея.“

Тази промяна във визията на социалната мрежа идва на фона на нарастващите критики и разочарование от страна на потребителите за поредицата от промени, които Instagram обяви, че ще направи, за да се конкурира по-добре със социалната мрежа, която отчита чутовно бърз растеж в момента, а именно TikTok. През последните няколко седмици Instagram обяви, че ще направи някои значителни промени в своята платформа, които ще променят потребителското изживяване, приближавайки го значително до това, което предлага TikTok – гледане на повече актуални кратки видеа, вместо публикуване на статични снимки, получаване на повече съдържание във фийда, което е селектирано като актуално и подходящо за потребителите въз основа на техните интереси, дизайн на цял екран и други.

Инфлуенсърите и потребителите реагираха

В понеделник тази седмица телевизионната звезда и предприемач Кайли Дженър и сестра ѝ Ким Кардашиян публикуваха миймове, в които помолиха Meta, която притежава социалната мрежа Instagram, да направи „Instagram отново Instagram.“ В популярния портал за онлайн петиции Change.org над 100 000 активни потребители на приложението също заявиха, че не одобряват някои от новите промени в платформата, а в други социални мрежи като Twitter eжедневно се разгръщат задълбочени дискусии, в които потребители, анализатори и създатели на съдържание обясняват какво и защо не харесват от промените в Instagram.

Редизайнът на популярни и познати приложения и платформи често предизвиква гнева на потребителите, а най-недоволните и гласните от тях успяват да привлекат особено много внимание, макар и потребителската маса понякога да одобрява промените. Но настоящият случай на Instagram не е такъв, както става ясно от изказванията на изпълнителния директор, тъй като вътрешните метрики на приложението за използването на платформата от потребителите също отразяват тяхното недоволство.

„Някои от промените в дизайна на приложението и най-вече промените в метода на куриране на съдържанието в началната страница наистина разочароваха потребителите. Така че мисля, че трябва да направим крачка назад, за да можем да анализираме какво иска аудиторията и да разберем как да продължим след това.“

Съдържание, подбрано от алгоритмите

Както навярно вече сте запознати, Meta върви активно към цялостна промяна в начина, по който се селектира съдържанието, което потребителите виждат, докато използват социалните ѝ мрежи Facebook и Instagram. В сряда тази седмица главният изпълнителен директор на Meta, Марк Зукърбърг, заяви, че препоръчаните публикации и страници във фийда на потребителите на Facebook в момента са около 15 процента, като тази стойност е още по-висока, когато става дума за Instagram. До края на 2023-та година тази цифра ще бъде около 30 процента по думите на Зукърбърг.

Но както вече споменахме, Instagram сега ще намали количеството препоръчани публикации, което потребителите виждат, тъй като работи за подобряване на инструментите за персонализиране, макар че ръководството на платформата не споменава с колко точно ще намали подбраните от алгоритмите постове.

Това отстъпление в алгоритмичния подбор на съдържанието обаче е временно.

„Когато откриете нещо, което е във вашето поле на интереси, което не сте виждали преди, публикувано от страница, която не следвате, навярно ще бъдете заинтересовани и благодарни, че то достига до вас благодарение на интелигентните инструменти на платформата. Не мисля, че в момента достатъчно голяма част от публикациите в Instagram достигат до потребителите по този начин. Затова планираме да прекараме известно време в анализиране и подобряване на нашите алгоритми и тяхната имплементация, за да можем в близко бъдеще да предложим на потребителите по-добро изживяване.“

Instagram със сигурност няма да се откаже от това да следва тенденциите, които видимо работят на пазара в момента – TikTok функционира доста успешно по начина, по който планира да работи Instagram и приложението жъне наистина бурен успех. Според класациите на магазините за приложения в момента китайската социална мрежа е най-изтегляната апликация в света и доставчикът на видео съдържание, който привлича най-много гледания и потребителска ангажираност. Междувременно някои от промените в сектора на дигиталната реклама, които направи Apple, доведоха до свиване с около 10 милиарда долара на приходите от реклама на Meta, а в сряда компанията първото си тримесечие, в което има спад на приходите.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини