fbpx
19.2 C
София

Internet става на 35 години

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Преди 35 години, на 2-ри септември 1969 година, група студенти от Калифорнийския университет в Лос Анджелис под ръководството на професор Леонард Клейнрок (Leonard Kleinrock) създава първата в света компютърна мрежа, като съединява два изчислителни комплекса с кабел дълъг 4,5 метра.

С помощта на създадената система бил осъществен първият трансфер на цифрови данни на разстояние. Проектът е осъществен в рамките на военната програма на САЩ и е представлявал свързване на два компютъра, отдалечени на няколко километра.

В последствие са били свързани 4 американски университета и мрежата между тях е наречена ARPANET, като е служила като информационна база данни за Министерството на отбраната. Именно създаването на тази мрежа се смята за началото на Internet.

Първият вид комуникация е била електронната поща, даваща възможност да се предава на разстояние текстова информация с голяма скорост.

В средата на 70-те години един от студентите на Клейнрок – Винтон Серф (Vinton Cerf), разработва протокола за пренос на данни TCP/IP, на който се базира и досега глобалната мрежа.

Концепцията за публикация на общодостъпни документи с помощта на компютърната мрежа, която е в основата на Internet и е получила названието World Wide Web (WWW), е разработена във Женева от англичанина Тим Бърнърс-Лий (Tim Berners-Lee) през 1989.

Източник: Data.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини