fbpx
10.8 C
София

Internet Explorer няма да бъде част от Windows 11

Най-четени

В един момент от развитието на Windows 10, потребителите имаха на компютрите си цели три браузъра от Microsoft – Internet Explorer, старата версия на Microsoft Edge и новият Edge, задвижван от Chromium. Това трио браузъри беше перфектна илюстрация за борбите на софтуерния гигант да създаде удобен и приятен за потребителите уеб браузър през последното десетилетие. След като през последните пет години компанията насочи тези свои усилия в Edge и изостави напълно Internet Explorer, изглежда е дошъл ред остарелия браузър напълно да напусне новите версии на операционната ѝ система – защото компанията обяви, че в Windows 11 IE няма да идва инсталиран по подразбиране, като това ще бъде първата версия на операционната система на компанията без браузъра, за последните 20 години.

Microsoft разкри вчера, че Internet Explorer ще бъде деактивиран в Windows 11. В началото възприех това, сякаш браузъра няма да бъде достъпен в операционната система, но все пак ще бъде част от нея и ще може да бъде активиран от потребителите – но за щастие няма нищо такова и неговият край е дошъл. Както някои от вас навярно вече знаят, софтуерният гигант наскоро обяви, че поддръжката на Internet Explorer окончателно ще бъде прекратена на 15 юни 2022 г., но изглежда компанията е решила предварително да се подготви с извеждането му от експлоатация – което няма да бъде особено трудно предвид факта, че не са много потребителите, които го използват, но все пак той има известен пазарен дял, който не е напълно за пренебрегване. Различни проучвания през годините на портали като The Motherboard посочват, че обикновено IE се използва от потребители, които изпитват затруднения с инсталирането на друг браузър, не желаят да добавят софтуер от трети страни към компютърните си системи, или просто имат стари изградени навици за работа с браузъра. За щастие, след като вече той няма да бъде част от операционната система по подразбиране, голям процент от тези потребители, когато надградят до Windows 11, ще преминат директно към Edge.

Ще има ли носталгия?

Както вече споменахме, това е първият случай, в който Microsoft няма да включи IE като част от операционната си система по подразбиране. Браузърът по традиция върви с Windows още от далечната 1997 г., от представянето на Windows 95. Именно тогава срещу Microsoft бива заведено сериозно антимонополно дело, тъй като редица регулатори смятат, че компанията задушава конкурентността и ограничава възможностите други браузъри да пробият на пазара, тъй като потребителите ще бъдат много по-склонни да използват вградения браузър в операционната система на компютрите си. Разбира се, всички днес можем да оценим колко са сгрешили, тъй като невидимата ръка на пазара дирижира дори в такива ситуации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини