fbpx
-0.5 C
София

Mozilla иска да даде на потребителите по-голям контрол над поверителността им

Най-четени

Mozilla стартира нова платформа за споделяне на данни, наречена Rally, която позволява на потребителите да контролират своите данни онлайн, вместо големите компании.

В същото време обаче новата платформа също позволява на потребителите на браузъра на компанията да допринасят с данните от сърфирането си за изграждане на проекти, които се нуждаят от реални данни за навиците и потреблението на интернет ползвателите, които целят „създаването на по-добър интернет и по-добро общество.“

През последните около две десетилетия компаниите събират потребителските данни без знанието на последните, но какво би се случило, ако самите потребители имат възможността да избират кой да има достъп до данните от тяхната активност и за какви цели да бъдат използвани те? Mozilla продължава своя ангажимент към потребителската поверителност и добавя редица функции за поверителност към своя браузър, които дават на потребителите по-голям контрол върху данните им, като блокира тракерите на потребителската активност, но в същото време овластява самите потребители, като им дава възможност сами да избират кой и до кои техни данни да има достъп. Разбира се, усилията на Mozilla няма да доведат до елиминиране на таргетираната реклама или до сериозно намаляване на достъпа до потребителски данни да гиганти в мрежата като Google, Facebook и други платформи, но въпреки това всички усилия, които компанията прави, по посока на повишаване на потребителската поверителност, имат своето немалко значение за развитието на интернет мрежата и нейното отношение към ползвателите.

Ръководителят на проекта Mozilla Rally Ребека Вайс обясни защо компанията е поела ангажимента да работи по новата си платформа за споделяне на данни в съобщение за медиите, като каза следното:

„Елиминирането на хората от процеса по вземане на решение за това кой и как да използва техните данни е неравенство, което вреди на обществото и интернет. Ние вярваме, че трябва потребителите сами да определят кой да може да използва техните данни. Ние сме оптимисти по отношение на поверителността и искаме да променим начина, по който икономиката, базирана на данните работи както за хората, така и за ежедневния бизнес. Радваме се да видим как Rally може да помогне да разберем някои от най-големите проблеми на интернет и да го направим по-добър.“

Като първа стъпка Mozilla стартира нова изследователска инициатива в сътрудничество с изследователски екип, ръководен от професор Джонатан Майер от Принстънския университет.

Компютърни учени, социални експерти и други изследователи ще могат да стартират нови изследвания на мрежата и поведението на потребителите в нея, като първите участници в изследването ще бъдат набирани чрез покани на ползвателите на Firefox.

Понастоящем Mozilla Rally е достъпна за потребители на настолни компютри на Firefox на възраст над 19 години в САЩ, въпреки че компанията планира да пусне платформата си за споделяне на данни за други браузъри и държави по-късно.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
aham
aham
5 месеца

Такава е.. Вече е „революция“ потребителят да определя кой ще му ползва данните. Не е на дневен ред „дали“ да си предостави някому изобщо данните.

БегиМани
БегиМани
5 месеца

Лисицата беше ОК до версия 56, след това всеки нормален човек си потърси алтернатива…

asd
asd
Отговор на  БегиМани
5 месеца

E, накрая всички ползват търсещата машина на Гугъл. А лисицата има доста настройки и с 1-2 плъгина пак работи добре.

Нови ревюта

Подобни новини