Напрежението между Русия и САЩ продължи и тази есен. Шпионските игри с неприятен полъх от времето на Студената война продължиха и през октомври, когато Вашингтон обвини Kaspersky Lab за близко сътрудничество със специалните служби в Москва и Кремъл и отговорни за кражбата на конфиденциални данни посредством антивирусната програма. В противоречащи си твърдения, както от американска, така и от руска страна, стана ясно, че американски шпионин си е взел „работа в къщи“ (което прозвуча като пропуск в сигурността на службите – изнасянето на класифицирана информация), между които и файлове, свързани с кибероръжие. То е било засечено от инсталираната на системата на въпросния служител програма на руската компания, след което данните са били качени към сървър на Kaspersky, но не, за да предадат данните на руските шпиони, а защото просто така функционират програмите на Kaspersky, споделиха в обстоен материал от руската компания по-рано тази есен. Това е общо взето кратката версия на случая, а колко истина има в нея и коя страна е правата, вероятно няма да стане ясно. Вашингтон обаче взе конкретни мерки срещу Kaspersky, забранявайки инсталирането на програмите на федерални системи. Това, разбира се не се хареса на руската компания и сега тя взема конкретни мерки, завеждайки дело в американски съд в окръг Колумбия, Вашингтон.

Според изпълнителния директор на руската компания Евгений Касперски, Министерството на вътрешната сигурност на САЩ нарушава правата на компанията и конституционното ѝ право на защита. Според него, американските власти са нанесли щети на репутацията и печалбите на Kaspersky, което и е причина за заведеното дело.

„Компанията не предприема тези действия с лека ръка, но настоява, че Министерството на вътрешната сигурност не позволи на Kaspersky Lab да се защити и разчита в обвиненията си основно на субективни, нетехнически публични източници (цялата история тръгна след публикация в американско издание, позоваващо се на „анонимни източници“ – б.а.), като непроверени и често анонимни репортажи на медии и слухове, за да издаде и финализира директивата (с която се забранява използването на продукти на руската компания във федерални учреждения). Министерството на вътрешната сигурност накърни репутацията и търговските операции на Kaspersky Lab без да представи доказателство и без компанията да е направила нещо незаконно. Следователно, в интерес на Kaspersky е да се защити по случая“, се чете в писмото.

В писмото се споменава нежеланието на американските власти да комуникират с компанията, независимо от това, че по-рано Kaspersky заявиха желание да предоставят пълен достъп до изходния код на програмите си и инфраструктурата си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари