Интересът към електромобилите непрекъснато нараства и скоро големите европейски автомобилни производители, като VW, Volvo и BMW, ще трябва да започнат да внасят мощни акумулаторни батерии от Азия. Но ситуацията може съвсем скоро да се промени.

LG възнамерява да построи в Полша нова фабрика за производство на акумулаторни батерии за електромобили. Това ще бъде първата фабрика в Европа от подобен тип. По този начин LG възнамерява да удовлетвори нарастващото търсене на батериите от този тип.

LG избра Полша, понеже считаме, че това е най-конкурентното място за производство, откъдето ще можем да удовлетворим потребностите на европейските и световните производители на електромобили“ – каза Чанг-Беом Кан, вицепрезидент на LG Chem.

Строителството на новата фабрика ще струва $1,63 милиарда. Тя ще бъде разположена в град Вроцлав, близо до границата с Германия, което е съвсем логично, понеже Германия произвежда много автомобили, а вече и електромобили. Още следващата година е планирано да започнат работа нови поточни линии, които ще могат да произвеждат по 100 000 акумулаторни батерии годишно. Фабриката ще създаде около 2 500 нови работни места. Ще има и научноизследователски център.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
OND
OND

Възнамерява ?

Den
Den

Толкова е назаде ес че сам не мой си напрай завод !

Уж монбат купи някъде си производство за лит-йани батерии ?

Кольо
Кольо

Най-големия…100000 батерии годишно. За около 40 години ще успее да произведе достатъчно батерии, че ако народонаселението на България реши да си замени всичките автомобили(към миналата година в България има регистрирани над 4 милиона автомобила) с електрички, все пак те да имат по една батерия на борда. Ами останалите почти 300 милиона автомобили в Европа? Кога? 3000години бацета, за 3000 години този завод ще успее да произведе по само една единствена батерия, за всички МПС-та в Европа, ако бяха електрически.

кosta
кosta

Защо си мислиш че всички европейци имат по един автомобил??? За 1000 германци средно има по 500 автомобила – да не забравяваме че урбанизацията и липсата на гъзарщина в нормалните държави е голяма – в цяла западна Европа е така и най много да са към 160 милиона автомобили – голяма част сигурно вече са хибриди или ще станат до 5 години. А това че в България има 4.3 милиона е вследствие на Българската глупост и не само на управляващите които правят градски транспорт от квартал в друг – вместо от жилищен комплекс до бизнес комплекс – и/или гара автогара… Виж още »

Митко
Митко

Абе, брачет ти правиш ли разлика между батерия и клетка???
Литиевата клетка е 3.6в / 3-20Ah, за да направиш батерия събираш няколко клети (успоредно за увеличчаване на Wh/А и последователно за повишаване на волтажа)