Facebook, Google, Amazon винаги са се позиционирали като компании, променящи света към по-добро. Но сега техните платформи се използват не само от борците за демокрация.

Според New York Times, намесата на Русия в американските избори далече не е единствената област, свързана с IT гигантите, която предизвиква загриженост в обществото. Технологичните компании са станали изключително силни и използват своето влияние, при това не винаги в полза на обществото. Amazon контролира пазаруването, Google – получаването на знания, а Facebook – общуването. Именно тези компании контролират, кой ще получи мощен цифров глас и кой завинаги ще бъде лишен от глас в цифровото общество.

Доскоро IT гигантите бяха просто едни неутрални платформи, предоставящи равен достъп на всеки, който имаше да каже нещо. Но сега самите те формират съдържанието и контролират неговото разпространение. Това предизвиква загриженост не само в САЩ, но и в Европа, където търсачката на Google е с 92% дял. Но монополът не попречи на европейските власти да глобят интернет гиганта с $2,7 милиарда за злоупотреба с пазарна позиция. В Германия влиза в сила закон, според който на социалните мрежи ще бъдат налагани огромни глоби, ако не блокират изказванията, разпалващи ненавист. А кабинетът на британския премиер Тереза Мей заяви, че правителството ще гледа на Facebook и Google като на ресурс, създаващ съдържание, а не просто като на интернет платформи.

Ръководителят на Cloudflare Матю Принс, който през август блокира неонацисткия ресурс Daily Stormer каза, че IT компаниите, съвсем като вестниците по-рано, ще започнат да се придържат към определени политически позиции и потребителите постепенно ще започнат да избират търсачка, според своите политически ценности.

„Хората ще разберат, че технологиите не са неутрални. А това означава война, която както много други, ще започне в Европа“ – твърди Принс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари