Организацията The Document Foundation представи офис пакета LibreOffice 6.0. Предлагат се версии за операционните системи Windows и macOS, както и за различните Linux дистрибуции. Налична е и редакция за изграждане на онлайн версия в Docker.

Общи промени

За Writer, Calc и Impress е подготвен експериментален вариант на лентите с инструменти NotebookBar – Groupedbar Full в стил Ribbon. Експериментална функция, която може да се активира от настройките.

За Writer се предлага още един вариант на NotebookBar – Tabbed Compact с използването на раздели:

За всички десктоп платформи е осигурено използването на OpenPGP ключове за цифрови подписи в ODF документите и е добавена експериментална поддръжка на криптирането на документите с помощта на OpenPGP. В Linux тази функционалност се осъществява със стандартните вградени пакети gnupg/gpg. В ОС Windows и macOS се налага инсталирането на външни реализации на OpenPGP.

Добавени са нови иконки от темата Elementary, която по-рано се предлагаше в Xubuntu.

Преработен е програмният прозорец за добавяне на специални символи. Вече има търсене, предлагане на най-често използваните символи и символите, използвани наскоро.

Разширени са възможностите за адаптация на интерфейса според предпочитанията на потребителя. Предлага се интерфейс с два панела, с който по-лесно се осъществяват промените в менютата.

Във Writer, Calc и Draw е усъвършенстван начинът за запис на изображенията от документа – предлага се запис на оригинално изображение или неговия модифициран вариант (след използването на филтри и трансформации).

Изцяло е преработено визуализирането на границите на таблиците, който сега е унифициран за Writer, Draw, Impress и Calc, и много по-качествено изобразява клетките.

Промени във Writer

При търсенето се появява падащо меню за избор на обекта за търсене.

В менюто от първо ниво (главното меню) е добавено подменю за управление на формите.
Има нов комплект от предлаганите по подразбиране стилове.
Добавена е възможност за разделянето на секциите вътре в таблиците.

Двоен клик върху работния лист води до отваряне на меню за преминаване към друг лист.

Вече има възможност за завъртане на изображенията под произволен ъгъл. Добавени са режими за обливане на изображението с текст и отмяна на завъртането.

Mail merge вече може да използва документи от Writer и XLSX файлове като източник на информация за създаването на циркулярните писма.

Стилът по подразбиране на създаваните таблици е променен. Добавена е нова колекция от стилове за автоматично форматиране на таблиците.

В проверката на правописа има нова функция възможно е добавянето на корени на думите. Вече е възможно добавянето само на образец, от който автоматично се образуват вариантите с различни членове, суфикси и приставки. Така например, при добавянето на crowdfund е възможно да се добави корена fund който ще бъде използван от Hunspell като еталон за генерирането на crowdfund’s, crowdfunds, crowdfunder, crowdfunders и crowdfunding.

Промени в Calc

Добавена е нова функция за промяна на незащитените клетки като защитени (Edit ▸ Select ▸ Select Unprotected Cells). Появява се и индикаторът за защитена клетка (?).

Добавен е нов комплект функции, съвместими със спецификацията ODFF 1.2: SEARCHB, FINDB и REPLACEB за определяне на началната позиция или за замяна на на текста.

В менюто за експорт (File ▸ Export…) е добавена опция за експортиране на маркираните клетки като PNG или JPG изображения.

Други

В Draw е подобрен интерфейсът за управление на слоевете.

В Impress са добавени нови 10 шаблона за презентации о по подразбиране съотношението на страните е 16:9.

Предлага се съвсем нова система за помощ. Сега вместо wiki се използва HTML помощ с адаптивен дизайн, която коректно работи както с десктоп компютрите, така и с мобилните устройства.

Изцяло са преписани и разширени филтрите за импорт към EMF+ (Metafile Format Plus) формата, използван в .doc, docx, .xls, .xlsx, .ppt и .pptx. Добавена е поддръжката на полетата EmfPlusRecordTypeFillRegion, ResetClip, EmfPlusRegionNode и OffsetClip.

Подобрен е експортът към XHTML формата: сега изображенията е експортират в четими за браузърите формати – обикновено SVG или PNG.

В сървърната версия LibreOffice Online е въведено филтриране на системните извиквания, възможност за хеширане на паролите, нов начин за логване и възможност за управление на аватарите.

В мобилното приложение LibreOffice Viewer за Android е добавена възможност за създаване на нов документ, добавена е лента на състоянието, възможно е вмъкване на изображения от файл или от камера.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Линух
Линух
3 години

Пак не предлага нищо ново спрямо O365, а се мъчи да го настигне.

saentist
saentist
Отговор на  Линух
3 години

освен нулевата си цена и тоталната офлайн работа

прав си
прав си
Отговор на  Линух
3 години

не, по-големи простотии от O365 не предлага

АхОх
АхОх
Отговор на  Линух
3 години

Не само, че е безплатен но го има за Мак, Уиндоус и Линукс … между другото О365 е интернет базиран, а този си седи в компютъра и независи от Интернет.

Жертва на Comcast
Жертва на Comcast
Отговор на  Линух
3 години

А ти нещо ново търсиш ли?

АхОх
АхОх
3 години

Това което е супер е, че го има за ВСЯКА десктоп ОС – нито един друг пакет няма това.
Страхотна новина, най-добрия офис пакет съвместим с всяка ОС и следователно няма проблем със стандартите.

Име
Име
3 години

има ли причина да използвам това вместо изпиратствана версия на офис 201х

БатСлави
БатСлави
Отговор на  Име
3 години

Ами щом задаваш такъв въпрос, значи не, ползвай си офиса.

Станислав
Станислав
Отговор на  Име
3 години

Всеки ползва каквото си иска, докато не дойдат от НСБОП и не ти вземат компютрите с пиратски софтуер.

Takovata
Takovata
Отговор на  Станислав
3 години

Само не ми казвай , че ще нахлуят ония лудите с качулките в апартамента му , за да приберат компютрите от които гледа порно . Не съм чувал за подобен случай .