Linear Labs създаде електродвигателя на бъдещето: опростен, лек и мощен

7
4816

Тексаският стартъп Linear Labs получи инвестиции в размер на $4,5 милиона за разработването и комерсиализацията на нова технология за изграждане на електродвигатели, която съществено ще съкрати размера и сложността на задвижващата система при електромобилите, като едновременно с това се удвоява въртящия момент.

При тестовете на динамиката на ускорение, електромобилите почти винаги превъзхождат спортните автомобили с ДВГ. Това се постига благодарение на огромния въртящ момент. Но за да се постигне същото с двигатели с неголеми размери е тежък, сложен и скъп процес.

Стартъпът Linear Labs изобрети нов тип електродвигател, който може радикално да опрости задвижващата система и да осигури много по-голям въртящ момент, мощност и пробег на електромобилите.

Изобретението носи името Hunstable Electric Turbine (HET) и привлече $4,5 милиона инвестиции. Това е триизмерен електродвигател с използване на периферен магнитен поток. който предлага съвсем нови технически характеристики.

Новият електрически двигател има четири ротора, докато обикновено се използват един или най-много два. Статорът е изцяло заобиколен и обкръжен от четиристранен „магнитен тунел“, в който всяка една от четирите страни има еднаква полярност. По този начин всички магнитни полета са насочени в една и съща посока и нито един край на медния проводник не използва енергия напразно. Целият магнетизъм, създаван от тази система, се използва за осигуряване на движение, а четирите страни на статора усилват въртящия момент.

Друг нов момент е, че Hunstable Electric Turbine по уникален начин постига отслабване на полето чрез повишаване на броя обороти в минута, при положение, че електродвигателят е влязъл в стандартен режим при пълно захранващо напрежение. Това се постига чрез завъртането на едната или двете магнитни капачки. Разработчиците подчертават, че по този начин скоростта се увеличава без да има загуба на ефективността.

При повечето двигатели се наблюдава пулсация на въртящия момент при ниски скорости, което води до леки придърпвания. HET създава около статора гасящи импулси от енергия, като след това променя неговата схема на действие чрез прегрупиране на магнитните полета при нарастване на скоростта. По този начин новият електродвигател увеличава скоростта без промени в честотата, напрежението или силата на тока.

В крайна сметка Hunstable Electric Turbine реализира от два до пет пъти по-голяма плътност на въртящия момент. HET осигурява и минимум три пъти по-голяма плътност на енергията и минимум два пъти по-висока плътност на мощността в сравнение с най-добрите стандартни електродвигатели със същия размер.

И още, при използването на HET не се налага използването на преобразуватели за постоянен ток и скоростна кутия, което значително намалява теглото и цената на електромобила. А благодарение на осезателното намаляване на теглото, пробегът нараства с 10-20%$.

Още един плюс на новото изобретение е, че производството на Hunstable Electric Turbine не се различава от производството на днешните електродвигатели за електромобили – не се налага използването на специални инструменти, а при необходимост той може да бъде произвеждан без използването на редкоземни метали. Предвидено е и водно охлаждане на HED, като течността се движи във вътрешността на използваните индуктивности.

Linear Labs обеща да представи през 2020 година електрически скутер с новия двигател и прототип на електромобил с Hunstable Electric Turbine (HET).

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Радо
Радо

„Стартъпът Rainbow Six Siege изобрети нов тип електродвигател“
Едва ли е точно Rainbow Six Siege…
Предполагам copy/paste ви е изиграло лоша шега 😉

Ръб
Ръб

Преобразуватели колеги, преобразуватели, преобразовател е друго нещо.

Даниел Десподов
Даниел Десподов

ОК

Селфи с Марсоход
Селфи с Марсоход

Тия открили америка!?! На каретата от Балканкар от 70-те години моторите им са на същият принцип!

пипи
пипи

Абе не я откриха ама ще направят доста пари от това. А от Балканкар
ги използваха за суровина.

Палуестиниец
Палуестиниец

Да бяха проучили повече.
ЕЛМА Троян от край време правят ел. мотори