Linux-Hardware обяви коя е най-популярната Linux дистрибуция

18
3249

Освен традиционните фенове на операционните системи Windows и macOS, има аудитория от потребители, които предпочитат да използват свободната платформа Linux. Популярният уеб портал Linux-Hardware публикува рейтинга на най-популярните Linux дистрибуции за последните пет години.

Въпреки осъществявания през последно време преход към 64-битови компютърни устройства, в Linux платформата все още са популярни 32-битовите версии, но техният процент не е голям – едва 8%. Но благодарение на тези Linux дистрибуции е възможна работата на разнообразния хардуер, за който няма 64-битови драйвери.

Според рейтинга на това издание, най-популярната Linux дистрибуция е Ubuntu с 40% от всички Linux инсталации.От различните версии на Ubuntu, 27,6% са на Ubuntu 18.04 и 13,2% за Ubuntu 19.10.

На второ място според тази класация е Rosa R11 с 12,8% от всички инсталации и на трето място е Linux Mint с 9,5%.

Най-често използваната десктоп графична среда е GNOME с 30,19%. На второ място по популярност е KDE5 с 14,42%. Най-популярният дисплеен мениджър е X11.

Според публикуваните статистики, към днешен ден платформата Linux е инсталирана на около 1,61% от всички компютри. Най-популярна е операционната система на Microsoft – Windows с пазарен дял от 75,47%. На второ място е операционната система на Apple.

Да си припомни, че в най-новия 54-ти рейтинг на суперкомпютрите бяха представени единствено системи с Linux.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
18 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари