Mac OS X вирус, Opener/Renopo

0
12

„Това не е кой знае каква вирусна заплаха, но се страхувам от нейната функционалност“ заяви Мико Хипонен, директор на раздел Antivirus Research във финландската фирма за антивирусна защита F-Secure Corp. „Това показва, че наистина в underground обществото от хакери усилено се търсят начини да се атакуват успешно Macintosh системи“.

Вирусът, вече по-познат като Opener или Renopo, се опитва да изключи защитната стена на Mac OS X, както и друг наличен софтуер свързан със сигурността на системата. Той сваля и инсталира набор хакерски инструменти, които имат за цел да разберат вашата парола. Вирусът се стреми да си осигури достъп до ключовите системни директории и да създаде потребител с административно ниво на достъп, за по-късна употреба. Според антивирусната компания Sophos, Opener спира също така логинг и акаунтинг функциите на ОС, за да скрие присъствието си.

„Потребителите на Mac фанатично защитават идеята, че тяхната сигурност е по-добра от тази на Microsoft системите, но този вирус показва, че това не е точно така“ заяви Греъм Клъли, главен консултант-технолог в Sophos. „Винаги е имало вируси, които са предназначени за Mac системи, те просто са по-малко. Този вирус, не е огромна опасност. Но пък е знак към потребителите на тези системи, че не могат да се отнасят към сигурността си с лека ръка“.

Източник: SECURITY FORUMS

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари