14 C
София

Microsoft значително улесни инсталирането на Linux подсистемата в ОС Windows 10 и Windows 11

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Microsoft направи много по-лесен процеса на инсталиране на Linux подсистемата за операционните системи Windows 10 и Windows 11. Сега това може да се извърши с помощта на само една команда в командния ред.

Досега тази възможност бе реализирана само в новите експериментални компилации на Windows 10, а сега се разпространява във всички версии на Windows 10 над билд 2004. Същата възможност е дадена и за ОС Windows 11.

Необходимо е да се стартира командния ред с администраторски права, след което да се въведе командата wsl.exe –install и да се натисне Enter. Да си припомним, че досега това бе един твърде дълъг процес с най-различни настройки и инсталиране на отделни пакети. Сега всичко е много по-лесно и много по-бързо. След инсталирането на Linux подсистемата е необходимо рестартирането на персоналния компютър, за да може всичко да започне да работи както трябва.

По подразбиране се инсталира дистрибуцията Ubuntu, но потребителят може да избере и друга Linux дистрибуция. Поддържаните версии могат да се видят чрез въвеждането и изпълнението на командата wsl –list –online. Инсталирането на избраната Linux дистрибуция става с помощта на командата wsl –install -d <име на дистрибуцията>.

Поддържат се и други команди. Така например, обща информация за конфигурирането на Linux подсистемата може да бъде получена чрез командата wsl –status. От друга страна командата wsl –update обновява ядрото на Linux подсистемата, а wsl –update rollback връща подсистемата към предишната версия на Linux ядрото.

Абонирай се
Извести ме за
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Sony WF-1000XM4 – най-добре звучащите шумопотискащи безжични слушалки

Новите шумопотискащи слушалки от висок клас на Sony бележат голям напредък спрямо предишното поколение на марката, но и спрямо конкуренцията. Това са Sony WF-1000XM4....

Подобни новини