16.5 C
София

Microsoft и Google трябва да внимават, понеже облачната версия на Open Source LibreOffice е вече тук

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ако търсите Open Source алтернатива на Microsoft Office 365 и Google Docs, то Kolab Systems и Collabora са готови да ви я предложат. Известен като CODE (Collabora Online Development Edition), този офис-пакет е в основата на базираната на електронен облак версия на LibreOffice.

 

Последно време популярността на облачните офис-пакети многократно се увеличи. Много компании започнаха да използват модела на Google Docs и Microsoft Office 365 „софтуер-като-онлайн-услуга“. Навярно за да предизвика тези информационни гиганти и техните решения, базирани на затворен код, двете типични Open Source компании Kolab Systems и Collabora усилено работиха, за да представят едно решение с отворен код, подходящо за вашия електронен облак.

Collabora предлага LiberOffice за предприятия, а Collabora CloudSuite е швейцарски провайдър на Open Source решения. Тези две компании създадоха Collabora CloudSuite – облачната версия на Open Source офис пакета LibreOffice.

 

Към днешен ден съществуват три онлайн-приложения, които се използват при офис документацията. Има Writer (може да чете MS Word документи), Calc (може да чете Excel таблици) и Impress (чете презентациите на PowerPoint). Новият облачен пакет дава възможност за редактиране на съществуващи офис документи и създаване на нови. В момента се работи върху разширяване функционалността на този пакет, който да не забравяме, работи с най-различни операционни системи, устройства и платформи.

 

Collabora не възнамерява да се конкурира с големите гиганти, но търси партньори, които са готови да интегрират сорс-код в новия продукт.

 

„В индустриалния свят твърде дълго се използваха затворени и несигурни решения за работа в група“ – сподели генералният директор на Kolab System Георг Греве (Georg Greve).

Тестовете на CODE от различни специалисти показват, че облачният офис пакет LibreOffice е много удобен за ползване и не отстъпва много например на Office 365 и е напълно подходящ за нуждите на едно предприятие.

Очаква се, че облачният пакет Collabora CloudSuite ще бъде напълно готов през второто тримесечие на 2016 година. Засега всеки може да се запознае с демо версията.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини