Microsoft на война с хакерските мрежи от зомбирани компютри

2
17

Microsoft продължава войната с ботнет мрежите след съдебната си победа от миналата седмица срещу Waledac. Тогава със заповед на съда бяха отрязани 277 .com домейна свързани с ботнет мрежата. Чрез тези домейни престъпниците контролираха зомбираните компютри и им пращаха команди да извършват зловредни действия. Мрежата Waledac е контролирана от хакери в Източна Европа и се използваше главно за разпространяване на спам и вируси.

Според Microsoft ударената ботнет мрежа е имала капацитет да изпраща 1.5 милиарда спам съобщения дневно. Все още обаче не са отрязани всички контакти между заразените компютри и хората ръководещи Waledac. Един от методите, на които разчита хакерската мрежа е фалшив антивирусен софтуер, който е инсталиран на хиляди машини и праща по малко спам всеки ден, без знанието на собственика на компютъра.

Microsoft разполага със собствен отдел за борба с компютърните престъпления. Един от адвокатите, които работят там, Ричард Боскович, смята че съдебното решение от миналата седмица показва, че ботнет мрежите не са непобедими. Той съобщава, че това не е последната атака срещу хакерите, а занапред ще има и още. Microsoft вече са запланували следващите си действия във войната с хакерските мрежи от зомбирани компютри, но ги пазят в тайна.

„Същият метод на атака, който използвахме срещу Waledac може и ще бъде прилаган срещу останалите мрежи. Разполагаме и с други инструменти в борбата с ботнет структурите” добавя Боскович.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари