Microsoft освобождава журналисти и редактори, ще ги заменя с изкуствен интелект

2
619

Microsoft освобождава десетки журналисти и редактори от Microsoft News и MSN. Това е част от плана на компанията да разчита повече на изкуствен интелект. Той ще подбира новините и съдържанието, което ще се показва на MSN.com, в Edge браузъра и в Microsoft News приложенията.

Много от освободените са част от дивизията SANE (Search, Ads, News, Edge) и работят като редактори, които подбират въпросното съдържание

„Като всички компании, ние оценяваме бизнеса си редовно. Това може да доведе до увеличени инвестиции на някои места и от време на време пренасочването им към други. Тези решения не са резултат от настоящата пандемия“, обяснява говорител на Microsoft, цитиран от The Verge.

Истината обаче е, че настоящата ситуация се отразява доста тежко на медийния бизнес по цял свят. Приходите от реклама намаляват, особено при телевизиите и печатните медии. Забелязва се подобен ефект и онлайн.

Business Insider съобщава, че са освободени около 50 души в САЩ. Според информация на The Guardian, реформата е довела до освобождаването и на 27 души във Великобритания.

Microsoft е в новинарския бизнес от над 25 години

Преди две години, когато се появи Microsoft News, корпорацията съобщи, че има над 800 редактори по цял свят. MS поетапно се премества към AI за работата в Microsoft News. Чрез него се сканира за съдържание, обработва се, филтрира се и след това се предлага на редактори за преглед и публикуване. Правят се предложения за подходящи снимки.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари