Икономически изкуствен интелект предложи нова данъчна политика

2
931

Изкуственият интелект Economist, създаден от специалистите на компанията Salesforce използва същите принципи на обучение като знаменитите AlphaGo и AlphaZero, разгромили хората в най-различни и сложни игри. Но в този случай, алгоритъмът е търсил най-оптималната данъчна политика, която би могла по най-добрия начин да стимулира икономиката.

Първият резултат от работата на ИИ Economist е неговото предложение за облагане на бедните и богатите по прогресивна скала, а доходите на средната класа – по регресивна скала. За учудване на икономистите този подход се оказа по-справедлив.

Неравенството на доходите е един от големите проблеми на икономиката. Един от най-ефективните начини за решаването на този проблем е данъчното облагане: правителството събира част от спечелените от хората средства и ги преразпределя или директно, или чрез помощи, или чрез заплащането на различни държавни проекти. Но въпреки че увеличаването на данъците води до изглаждането на това неравенство, прекалено високите данъци премахват стимула за работа на хората и ги карат да започнат да търсят начини за тяхното избягване.

Да се намери необходимия баланс не е лесно. Икономистите обикновено боравят с предположения, които е трудно да бъдат потвърдени. Икономическото поведение на хората е твърде сложно за анализ, особено при липсата на подробна статистика. Учените икономисти от десетилетия се опитват да създадат най-добрата политика за данъчно облагане, но проблемът така си остава открит.

Работата на учените от Salesforce даде отговор за решаването на този проблем. Economist е алгоритъм с елементи на изкуствен интелект, който подбира най-подходящите варианти за данъчно облагане за различните икономически модели. Първото решение на Economist е многообещаваща първа стъпка към създаването на съвсем нов тип икономика, която е много по-свободна от политиката.

Един от вариантите, предложени от този ИИ е нова схема за данъчно облагане, която е с цели 16% по-справедлива от гледна точка за постигане на максимална производителност и равенство на дохода. Разликата между този вариант и сегашната данъчна политика на САЩ е още по-голяма.

Подходът на новия ИИ е съвсем неортодоксален. Повечето от сега съществуващите данъчни схеми използват или прогресивна (който повече печели, повече плаща) скала или регресивна (който повече печели, по-малко плаща), но вариантът предложен от машината съчетава тези два основни подхода. Към богатите и бедните се прилага прогресивна скала, а към представителите на средния клас – регресивна. В резултат от това икономическата разлика между бедните и богатите става по-малка.

Друго преимущество на AI Economist е, че неговите параметри могат да се променят в широки граници и да се използват различни сценарии. Така например, в използваните сценарии може да бъде вмъкнат модела на възникването на пандемията от новия коронавирус.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари