Microsoft предизвика Google

0
8

През изминалата седмица от софтуерната компания обявиха, че започват тестване на собствена новинарска търсачка. Това е нов етап от все по-засилващата се конкуренция с Google

Според сайта на компанията MSNBC.com американсият софтуерен гигант разработва Интернет страница, наречена Newsbot, която ще черпи новини от 4800 други сайта. По подобен начин са организирани услугите, които предлага Google. Търсачката ще дава възможност на посетителите да създават свои собствени новинарски страници, които ще се поддържат от новата search технология на MSN, завяват от компанията. Google също има подобни услуги, известни като customized alerts.

Независимо, че портали като Yahoo разполагат с новинарска търсачка още от средата на 90-те, засиленият интерес към автоматично Web търсене по заглавия придаде нов смисъл на тази идея. Възможностите за подбор на новини, с които Google разполага, привлякога милиони потребители, нетърпеливи да открият нъжната информация колкото е възможно по-скоро. В същото време някои от шефовете на новинарски отдели все още се опасяват, че читателите ще предпочетат да открият новината в търсачката, вместо да посетят официалният сайт на изданието.

Първоначалната версия на сайта Newsbot се смята за вид тест, чрез който ще се прецени реакцията на любителите на сърфирането из Интернет, заявяват от Microsoft. Окончателният вариант може да се очаква след приключването на изпитателния период. Компанията провежда тестове на подобна търсачка в Европа от края на 2003 година.

Източник: eWeek

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за