Microsoft представи пакета помощни програми PowerToys 0.12

4
1731

Microsoft представи новата версия на на пакета с полезни помощни програми PowerToys за Windows 10. Това бе култова програма сред по-опитните потребители и сравнително малко известна сред другите. Първоначално тя излезе за Windows 95, след това бе адаптирана за Windows ХР, а сега излезе новата версия за Windows 10.

В първата публична версия на PowerToys за Windows 10 имаше две помощни програми: приложение за показване на горещите клавиши и мениджъра на прозорци FancyZones. В новата версия PowerToys 0.12 се появи трета програма за пакетно преименуване на файловете. Освен това е възможно да се избере тема за PowerToys – светла, тъмна или системната.

PowerToys дава възможност за промяна на някои аспекти на операционната система. Всичко се предлага в удобен и приятен интерфейс, и не се налага ровенето в различните настройки и в системния регистър. Програмата може да се стартира заедно с операционната система и нейната иконка се вижда в таскбара.

Shortcut Guide

Помощната програма Shortcut Guide дава възможност да се види какви съчетания на клавиши могат да се използват в различните приложения. Горещите клавиши се показват когато се натисне клавиша Windows за няколко секунди при активно работещо приложение или при празен десктоп. След отпускането на клавиша Windows списъкът с достъпните клавишни комбинации се скрива. За всяка отделна програма се показват нейните горещи клавиши.

FancyZones

FancyZones е мениджър на програмните прозорци, който дава възможност за по-ефективно разпределяне на стартираните програми на екрана и при необходимост може бързо да възстановява тяхното предишно разположение. За прозореца на всяка програма на екрана може да се задава строго определена зона.

За използването на FancyZones е необходимо да се активира тази помощна програма в настройките на PowerToys. За да се покаже интерфейса с настройките на зоните на екрана е необходимо да се използва съчетанието на клавишите Windows и ~. FancyZones предлага и няколко готови шаблона за разположение на програмните прозорци. Възможно е създаването на собствен шаблон с произволни настройки.

PowerRename

Това е помощна програма за бързо преименуване на файлове във файловия мениджър. Тя добавя нова опция в контекстното меню, която дава богати възможности за използването на филтри.Поддържат се няколко типа филтри:

  • .* – имената на файловете, независимо от техните разширения
  • ^foo – показват се имената на файловете, започващи с foo
  • bar$ – имената на файловете, завършващи на bar
  • ^foo bar$ – излизат имената започващи с foo и завършващи на bar
  • .+? (? =bar) – името на файла до bar
  • foo[sS]*bar – имената на файловете между foo и bar

Новата версия на PowerToys може да бъде изтеглена от GitHub. Там е и сорс кодът. Постепенно ще се добавят нови възможности. Microsoft заяви, че очаква нови предложения от всички разработтчици.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Мишо
Мишо

При Windows 95 и XP може да е била култова поради липса на възможност за подреждане на прозорци, но при 10 -ката не виждам никакъв смисъл от нея. Колко хора използват масово да променят имената на файлове?
Още един софт., който може да създава проблеми и да отваря дупки в сигурността.

Илиян
Илиян

Използват 🙂

Капитализъм
Капитализъм

Като не разбираш и не си наясно, не се обаждай.

Китаец
Китаец

Shortcut Guide показва само shortcut-и с Win бутона, а не както е написано в статията „съчетания на клавиши… в различните приложения“.

https://github.com/microsoft/PowerToys/blob/master/src/modules/shortcut_guide/README.md