fbpx
-9.6 C
София

Microsoft работи върху версия на браузъра Edge за Linux

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Главният софтуерен мениджър на уеб платформата на Microsoft Шон Ларкин, (Sean Larkin), съобщи, че е започнала работата по портването на браузъра Edge за Linux. Засега няма много подробности, но събитието е знаково. Софтуерният гигант вече предложи на разработчиците, използващи Linux за програмиране и ежедневна дейност, да вземат участие в специална анкета и да отговорят на няколко въпроса относно начина на използване на Edge, какви хардуерни платформи предпочитат, какви предложения за инсталирането на браузъра имат и т.н.

Да си припомним, че миналата година Microsoft реши да прехвърли Edge към енджина Chromium. В процеса на работа върху новата версия Microsoft се присъедини към общността, разработваща Chromium и започна да прехвърля към проекта създадените за Edge подобрения и допълнения. Така например, софтуерният гигант вече даде на Chromium проекта подобренията за хора с увреждания, управлението на сензорни екрани, поддръжката на архитектурата ARM64, подобреното превъртане на екрана и обработката на мултимедийните данни. Освен това, Web RTC бе адаптиран за Universal Windows Platform (UWP). Направена бе оптимизация на D3D11 за ANGLE, софтуерната прослойка за транслиране на извикванията на OpenGL ES в OpenGL, Direct3D 9/11, Desktop GL и Vulkan. Отворен е кодът на създадения от Microsoft енджин WebGL.

Към днешен ден вече се предлагат за тестване експериментални компилации на Microsoft Edge, базиран на Chromium, но засега само за Windows и macOS. Днес, за разлика от преди няколко години, Microsoft по всякакъв начин показва, че наистина обича Linux.

Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини