fbpx
21.4 C
София

Microsoft работи върху нова модулна операционна система с кодово име CorePC

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

От години Microsoft се опитва да модернизира платформата Windows. Съвсем наскоро тази инициатива доведе до създаването на Windows Core OS – модулна операционна система с акцент върху UWP приложенията, в която липсват наследените остарели функции и ограничената съвместимост на приложенията за постигане на по-голяма лекота, по-бързо инсталиране на обновяванията и по-голяма сигурност.

За съжаление Microsoft не успя да представи версия на операционната система Windows Core за компютри с традиционен форм-фактор, въпреки че бе направен такъв опит. Windows 10X беше тествана от корпорацията в продължение на няколко месеца, но проектът бе отменен през 2021 г. Оттогава Microsoft не е имала планове за създаване на операционна система, базирана на Windows Core OS за традиционни компютри. Въпреки това софтуерният гигант все още възнамерява да модернизира Windows платформата, за да се конкурира успешно с по-модерните операционни системи.

Според редактора на изданието Windows Central Зак Боудън Microsoft активно работи по нов вътрешен проект, чиято цел е да модернизира Windows платформата, като използва много от иновациите, внедрени в Windows Core OS. По този начин компанията възнамерява да запази нативната съвместимост с наследените Win32 приложения на онези устройства, където това е необходимо.

Проектът се разработва под кодовото име CorePC и има за цел да създаде модулна и конфигурируема версия на Windows, която да се адаптира към различните форм-фактори. Така например не всички устройства изискват пълната поддръжка на остарелите Win32 приложения. Проектът CorePC създава различни „издания“ на  – версии на Windows с различни набори от функции и нива на съвместимост с приложенията.

Основната разлика между CorePC и текущата версия на Windows е, че CorePC, подобно на Windows Core OS, използва няколко дяла на твърдия диск. Това ускорява процеса на актуализация и подобрява сигурността на системата, тъй като дяловете, предназначени само за четене, не са достъпни за потребителя и за приложенията на трети страни. Същият подход се използва и в Android и iPadOS.

Настоящата версия на Windows е инсталирана изцяло само на един дял от диска, върху който може да се записва. В резултат на това системните файлове, потребителските данни и програмните файлове се съхраняват на едно и също място. CoreOS ще раздели системата на няколко части, което ще позволи по-бързо инсталиране на актуализациите и по-надеждно възстановяване на първоначалното състояние на устройството, което е важно за компютрите от образователния сектор.

Microsoft вече обясни ползите от разделянето на операционната система на няколко дискови дяла. Можете да гледате този сегмент като започнете от 22:40 във видеото по-долу:

По този начин корпорацията Microsoft е променила стратегията си по отношение на прилагането на своите идеи. Докато Windows Core OS бе опит за изграждане на Windows от нулата, превръщайки я в модерна и лесно конфигурируема операционна система, без да се осигурява съвместимост с наследените приложения, Windows CorePC е всъщност цялостна версия на Windows разделена на модули, като запазва поддръжката на наследените приложения и работни процеси само за онези версии на тази ОС, където това наистина е необходимо.

Зак Боудън допълва, че проектът CorePC ще даде възможност на Microsoft да представи версия на Windows, която наистина да се конкурира с Chrome OS както по отношение на размера на операционната система, така и по отношение на производителността и функциите. Вътре в корпорацията вече се тества ранна версия на Windows, която поддържа само Edge, уеб приложения, приложения за Android (с помощта на Project Latte) и приложения за Office. Тази ОС е предназначена предимно за евтините устройства и е ориентирана към образователния сектор. Съобщава се, че системата е с около 60-75% по-малка от Windows 11 SE.

Microsoft също така работи по версия на CorePC, която ще включва текущия набор от функции и възможности на десктоп версията на Windows, но ще бъде инсталирана на няколко дяла на твърдия диск, за да даде възможност за бързо обновяване на операционната система и подобрена сигурност. Работи се и по слой за съвместимост с кодово име Neon, за да се гарантира, че старите приложения коректно работят в средата на новата ОС.

И накрая, Зак Боудън е чул за експерименти с версия на CorePC, наречена silicon-optimized, при която се акцентира върху възможностите на изкуствения интелект, както и върху вертикалната оптимизация на хардуера и софтуера, подобно на Apple Silicon. През следващата година компанията възнамерява да отдели голямо внимание на разработките в областта на изкуствения интелект.

Някои от разработваните функции на базата на изкуствен интелект ще дадат възможност на Windows да анализира съдържанието на екрана и да предоставя контекстни подсказки за бързо стартиране на проекти или приложения въз основа на разглежданата информация. Освен това новата операционна система ще може да разпознава обектите и текста в изображенията с възможност за лесно изрязване и поставяне на тези елементи на друго място. Някои функции ще изискват специален хардуер, за да работят.

Разбира се, плановете, функциите и конфигурациите могат да се променят до момента, в който Microsoft ще е готова да започне да продава CorePC устройства. Понастоящем не е известно кога проектът CorePC ще бъде готов за публично представяне, но софтуерният гигант очевидно възнамерява да го подготви за излизане заедно с представянето на следващата основна версия на Windows през 2024 г. Брад Самс и Зак Боудън отбелязват, че тази операционна система се разработва под кодовото име Hudson Valley.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини