Преди две години, Microsoft представи една благородна инициатива – „Изкуствен интелект за Земята“ (AI for Earth). Тя цели агрегирането и анализа на информация, свързана с околната среда с цел оптимизране на мерките и дейностите, целящи запазване на екологичното разнообразие на планетата ни и изграждането на устойчиви политики по опазване на природата.

Тази седмица компанията анонсира разширяване на своите усилия в тази посока с представянето на „Планетарния компютър“. Освен събирането на повече данни, той ще използва алгоритми от областта на изкуствения интелект, за да се разработят и наложат нови системи, чрез които партньорите и клиентите на компанията да могат да вземат по-устойчиви решения относно своя бизнес. Планетарният компютър е програма, която беше представена в блог публикация на един от сайтовете на Microsoft, лично от президента на компанията Брад Смит.

„Ние ще използваме Планетарния компютър за да разработим и наложим дигиталната технология, която помага на партньорите ни и клиентите ни с вземането на решения в интерес на околната среда в организационните им дейности“, споделя Смит.

Една от целите, обявени в AI for Earth се заключава в използването на технологията, за да се помогне с опит за минимизирането и адаптирането към климатичните промени, да се гарантира устойчивост на водните запаси, да се осигурят хранителни запази за едно население, което бързо нараства до 10 милиарда души, както и да се  спре надигащия се риск от загубата на биоразнообразие.

Според Смит обаче, независимо от добре свършената работа дотук, то общността се нуждае от по-голям достъп до данни и инструменти за машинно обучение. И разбира се – да се споделя получената информация с другите.

„Общността ни се нуждае от нова платформа за изчисления – Планетарен компютър. Една платформа, която ще осигури достъпа до трилиони информационни точки, събирани от машини и хора, в Космоса, в небето, на сушата и във водата“, пише Смит. „Система, която ще позволи търсенето по географско местоположение вместо по ключова дума. Такава, с която хората безпроблемно ще могат да зададат въпрос относно какви среди влизат в кръга им от интереси или къде дадена среда съществува в света“.

Но изграждането на планетарния компютър няма да е лесна задача, обяснява Смит. За тази цел, Microsoft обединява сили с компания с името Esri. Тя е специализирана в разработката и продажбата на картографски софтуер и локационни услуги. Идеята на това обединение е да се създадат геопространствени информационни масиви и те да бъдат достъпни през облака на Microsoft Azure, които на свой ред ще бъдат анализирани чрез инструментите на Esri. „Microsoft и Esri споделят общата цел да създадат геопространствена информация и анализ – т.е. сбор, представяне и обработка на информацията за системите на Земята – която да е достъпна до всеки изследовател на устойчивото развитие и практик по света, както и да гарантира, че всеки консервационен организъм може да допринесе с данни обратно към това глобално хранилище“, допълва Смит.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари