Microsoft разработва Windows Lite под кодовото име Santorini

5
1470

Миналата година се появи информация за плановете на Microsoft да представи операционната система Windows Lite, базирана на Windows Core OS, която е предназначена за конкуренция с хромбуците. За разлика от стандартната ОС Windows, версията Lite не се фокусира върху обичайните приложения, а върху уеб съдържанието. Промените са толкова радикални, че Microsoft възнамерява да премахне думата Windows от името на своята нова операционна система.

Уеб порталът Windows Central съобщи, че специалистите на Microsoft, за Windows Lite използват кодовото име Santorini. Досега се знаеше, че тази ОС ще се нарича просто Lite. Няма информация защо името се е променило. Предполага се, че за да не възникват неправилни очаквания, името на новата ОС е трябвало да се промени. Да допълним, че Windows Lite, вече Santorini, не е орязана версия на пълноценната Windows, както бе при Windows RT и Windows 10 S. Това е съвсем нова операционна система, създадена за по-леки задачи.

Santorini е една от вариациите на Window Core OS заедно с Aruba, Oasis и някои други, върху които Microsoft работи в момента. Aruba например, се използва в Surface Hub 2, а Oasis ще работи в HoloLens 2. Очаква се анонсът на HoloLens 2 да се състои на 24 февруари в Барселона по време на MWC 2019.

Повече информация за Santorini се очаква да получим през месец май по време на конференцията Build.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахтеAxOxИванВладоbot Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
bot
bot

windows и lite в едно изречение не ми се връзват… звучи ми като да ми позволят да си ползвам стария компютър без да ме карат да купувам нещо ново…

Иван
Иван

Ще е за low-end устройства. Защо да не?

Владо
Владо

Така и така не видяхме Chromebook на българския пазар, дано това се появи. Ако цените са като на Google, може и за тях да няма интерес за продажба от търговците у нас. Друго е да те обуят за 1200 лева с машина с която да си гледаш снимките и соц. профила.

AxOx
AxOx

Какво стана с „Уиндоус 10 е последната ОС и няма да има други версии“ Аман от лъжовни изказвания. Вече всички програми, игри, ОС и т.н. спират да се продават, а се ползват с абонамент … Новите версии на програмите в Гугъл всички ми поискаха абонамент… навремето, по-старите версии ги бях купил. Адоби също иска абонамент, скоро очаквам и Уиндоуса да мине на абонамент както Офис пакета им мина. Ставаме постоянно зависими, защото плащаме тук 2 лева, там 10 и накрая всичките ни пари ни ги изсмукват и изчезват в една каца без дъно. Просто ми липсва старото време когато моето… Виж още »

Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте
Захари Стоянов ви го каза, ама не го слушахте

„Новите версии на програмите в Гугъл всички ми поискаха абонамент“

Ти си абсолютен комоютърен илетерат.