Microsoft обяви плановете си да засили доверието си в блокчейн с нов проект, който ще свърже технологията с изкуствения интелект. Компанията иска да позволи по-лесен достъп до AI проучванията чрез децентрализация, която да спомогне за по-лесното управление и споделяне на модели от областта на машинното обучение.

„Експлоатирането на блокчейн технологията ще ни позволи да направим две неща, които са от съществено значение за успеха на общата рамка: да предложим на участниците ниво на доверие и сигурност, както и висока степен на надеждност при изпълнение на задачите, с което да подпомогнем техния принос на информация, което на свой ред да подобри представянето на модела“, пишат в публикация от края на миналия месец от Microsoft.

Проектът „Децентрализиран и колаборативен изкуствен интелект на блокчейн“ (Decentralized & Collaborative AI on Blockchain) използва блокчейна на Ethereum, което ще премахне нуждата от ползването на облачни услуги при изграждането и обучението на ML моделите. Това, което правят от Microsoft е да вкарат публичните модели в смарт контракти, което ще осигури надеждността и сигурността на проектите, като те ще могат да бъдат развивани и обновявани, както онлайн – в блокчейн мрежата от компютри, така и офлайн – на устройството на разработчика. Използването на блокчейна на Ethereum ще позволи не само появата и развитието на нови модели и проекти, но и получаването на справедлива „награда“ за развиването на съответните модели.

„Ценността на децентрализирания и колаборативен изкуствен интелект на блокчейн е в споделянето на модели, създаването на стойностни ресурси и предлагането на по-лесен достъп до тях, а заедно с това – създаването на огромни публични масиви от данни, които могат да се използват за обучение на модели в и извън блокчейн средата“, обобщава Джъстин Харис, старши инженер по софтуерната разработка към Microsoft.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
The saint
The saint

От цялата новина разбрах и видях смисъл само от последните две изречения

Иван Христов
Иван Христов

Ethereum е мъртъв. Особено сега с излизането на „втора версия“, никой няма да се занимава да си прехвърля всичко на новата версия на шитнята. Както никой не си прехвърли контрактите от NXT на ARDOR(Ignis).

тъй-тъй
тъй-тъй

Комбинация от блокчейн и И“И“? Ето една хубава предпоставка за раждането на чудовища.