Microsoft ще досажда на потребителите, които отказват да изоставят Windows 7

17
2257

Windows 7 почти е към края на живота си – в началото на 2020 г., през месец януари, Microsoft реално ще засили усилията си да накара хората да преминат от старата операционна система към по-нови версии на Windows.

На 15 януари се очаква да се появява голям изскачащ прозорец на цял екран, в който с голям шрифт ще бъде изписано „вашият компютър с Windows вече не се поддържа“.

Както вероятно знаете, поддръжката на култовата операционна система Windows 7 е на път да приключи на 14 януари 2020 г. Microsoft ще спре да пуска нови актуализации и пачове по сигурността на операционната система. Това потенциално може да доведе до излагането на хората, които буквално са вкопчени в Windows 7 и отказват да разгледат възможности за надграждане, както и за тези, които по една или друга причина нямат възможността да надградят, стават уязвими към вируси, зловреден софтуер и други заплахи.

От друга страна, потребителите, които дори към днешна дата използват остарелия Windows 7 не са никак малко – ако бъдем рационалисти, Microsoft имат сериозни основания да не прекратяват поддръжката на популярната ОС и да продължат да издават ъпдейти. Въпреки това, изглежда от компанията са непреклонни и изскачащият прозорец на цял екран вероятно ще дразни много хора, но от друга страна може и да постигне търсения ефект – да накара потребителите да разгледат по-адекватни и съвременни варианти за операционна система.

А ако ходът на Microsoft има обратния ефект?

Напълно възможно е, според някои анализатори, тази агресивна политика да има точно обратния ефект и да накара масата потребители, които заемат съществено, макар и несериозно перо от потребителската база на Windows, да не преминат към Windows 10, който към момента е последната версия на операционната система.

Последното отброяване

Windows 7 ще приключи живота си на 14 януари 2020 г., а както вече стана ясно ден след това, Microsoft започват агресивна практика по стимулирането на хората да се насочат към Windows 10.

Пазарният дял на Windows 7 е цели 30%, макар и непрекъснато популярността му да намалява. Въпреки това, 30% са наистина много хора, които все още използват старата ОС.

Тази цифра изглежда още е много далеч от нулата, но Microsoft ще се борят непрекъснато по повишаване на осведомеността на всичките си потребители и насочване на вниманието им към съвременните им софтуерни решения.

Въпреки че не сме особено привърженици на този подход – Micrososft има лоша история на заяждане с потребителите и агресивни практики с досадни изскачащи прозорци, все пак кампанията може да има своя ефект, тъй като е важно да накараме хората да спрат да използват операционната система, която вече няма да се актуализира и се превръща в идеалната среда за разпространение на уязвимости и атаки.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
11 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

Нек’ са пробват.

ще ми досадят на дЕдовия :)
ще ми досадят на дЕдовия :)

Балъците отдавна минаха на Вирус 10, а професионалистите знаем добре как се инсталира 7-ца. Първите три задължителни стъпки са:
1. Забрана на ъпдейтите.
2. Деинсталиране на KB3138612, без който проверката за ъпдейти става невъзможна.
3. Инсталиране на firewall, от който се забранява достъпа на Windows Update до интернет.
След което се налага да се преинсталира ОС средно веднъж на 5 години, когато се смени хардуера. Въпреки че и тогава не е задължително, могат да се сложат само новите драйвери…

Анонимен
Анонимен

7 е остаряла версия и вече и мина времето.

Бахти
Бахти

Луд на шарено се радва, ама лошото е, че Вирус 10 не е и шарен… та се пита в задачата на какво толкова се радва лудия? Че няма контрол над компютъра си и Вирус 10 си прави каквото си иска, че го шпионират нон-стоп, че му изтриват снимките и документите, че не знае при поредните насилствени ъпдейти колко проблеми ще има? И още и още, не ми се изброява, че вече е жалко.

(*)
(*)

Бахти, това, че не можеш да се оправяш с уин10 не значи, че всички сме тъпи 😉

pix3l
pix3l

То от професионалисти като теб пропищя сума ти народ миналата година. 😂

до пиксела и звездичката
до пиксела и звездичката

С Вирус 10 не се оправяш, а той те „оправя“ (ама не в добрия смисъл на думата) 😀 Защото НЯМА НАЧИН да му забраниш телеметрията!

Сума и народ пропищя, щото не използва правилното ЗКУ, а балъци като вас, дето се надяват ОС да се грижи за безопасността им сама, докато те кликат с надежда по всяко предложение за неангажиращ секс, за удължаване на пениса и за Виагра на прИмоция и си въвъеждат там личните данни и номера на кредитната карта :)))

pix3l
pix3l

Именно, ако бяха използвали правилното ЗКУ, нямаше да пропищят… а те турили някой пишман професионалист, като теб, дето си е помислил, че разбира повече от Microsoft и не е инсталирал ъпдейтите. 😂

ЗКУ си ти, пикселче ;)
ЗКУ си ти, пикселче ;)

Поддръжката отдавна вече се прави дистанционно. А МикроМеките отлично разбират… какво е в техен интерес, а не в твой. И се опитват със всички средства да те принудят да го направиш. При теб очевидно им се получава. И до толкова са ти промили мозъка, че да се гордееш как са те прекарали, вместо да се срамуваш.

big finger
big finger

Трагичен разибирач си ти баце… дори няма да ти обяснявам колко уязвимости има толкова остарял вин… и понеже много ги разбираш си мислиш че с 10ката нямаш толкова контрол, ама всичко което може да го правиш на 7 го има и на 10, без изключение ръчно. Като добавим че е 100тици пъти по стабилен, от години го ползвам и забравих какво означава син екран… забравих проблеми с драйвери, проблеми с вируси, проблеми с рандом крашове, и други ама да не знам защо сте минали на и на 7, същите вие ревахте срещу 7 и се клехте в ХР ама изглежда… Виж още »

Аз ве аз
Аз ве аз

Windows 7 е дърво и мириши вече.

Тазобедрев
Тазобедрев

Ммммм дайте линк за anti alert Microsoft for Windows 7 хихих

Иван
Иван

От доста години сам съм блокирал всички айпита и домейни на майкрософт на самия ми рутер. Веднага след това проблемите с уиндоуса спряха. Нито са ми идвали тия вируси нито рекламните екрани за вирус 10.

(*)
(*)

Правилно! Така се прави.

dzen
dzen

интересно, колко от pc-тата по целия свят ще направят успешна миграция от 7 на 10. като се има предвид, че за някои / доста машини при надграждането ще трябва да се мине през 8.1 не е изключено известен процент да се ориентират към към някои известни open source projects!

Ратнемок
Ратнемок

Microsoft integrated a new version of the End of Service notifier executable in the December 2019 Monthly Rollup for Windows 7. EOSnotify.exe, which is located under ,%windir% > system32, is used to display the full screen popup on Windows 7 devices when support ends. The executable file is run via the scheduled tasks EOSNotify and EOSNotify2 which administrators find under Microsoft > Winodws > Setup in the operating system’s Task Scheduler. 1) Use Windows-R to open the Run box. Type regedit to start the Registry Editor. 2) If an UAC prompt is displayed, confirm it. 3) Navigate to the following… Виж още »

брат ми Robert
брат ми Robert

Хамериканските сайтове съобщават, че подръжката на Бозичка 7 ще приключи не януари 2020, ами чак след хамериканските избори на есен. Повече от 90% от машините им за гласуване били на Бозичка 7. Така, че споко :)))