fbpx
5.8 C
София

Monolinux – Linux дистрибуция от само един файл, която се зарежда за 0,37 секунди в система с процесор ARMv7 528 MHz

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Ерик Моквист (Erik Moqvist), създател на платформата Simba и инструментариума cantools, работи върху нова Linux дистрибуция с име Monolinux, която е предназначена за вградени Linux системи за стартирането на някои приложения, написани на езика за програмиране C. Тази дистрибуция е характерна най-вече с това, че тя цялата е само един изпълним файл, в който са включени всички компоненти, необходими за работата на приложенията. На практика това е Linux ядрото и RAM диск със статичен init процес, който включва необходимите библиотеки и код. Monolinux се разпространява под MIT лиценза.

В средата на Monolinux са предоставени всички необходими подсистеми и системни извиквания на Linux ядрото, включително достъпа до файловата система, мрежовия стек и драйверите за различния хардуер. Поддържа се бърз цикъл на разработване, който дава възможност за броени секунди да да се оцени работата на новата версия след извършването на промени в кода.

Засега се предлагат версии на Monolinux за едноплатковите компютри Raspberry Pi 3 и Jiffy. Размерът на файла и при двете версии е около 800 KB. Платката Jiffy се базира на SoC i.MX6UL с CPU ARMv7-A (528 MHz), 1 GB DDR3 оперативна памет и 4 GB eMMC. Времето за зареждане на Monolinux на Jiffy е едва 0,37 секунди – от включването до пълната готовност на Ext4 файловата система.

От това време 1 милисекунда е необходима за инициализацията на SoC, 184 милисекунди за изпълнение на ROM кода, 86 ms са необходими на зареждащата програма, 63 ms за стартиране на Linux ядрото и 40 ms за активирането на файловата система.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини