Mozilla експериментира с използването на платен VPN във Firefox

5
546

Mozilla започва експеримент с интегрирането на платен VPN в браузъра Firefox. Експериментът започва днес, на 22 октомври и в него ще участват ограничен брой американски потребители, използващи англоезичната версия на браузъра Firefox 62. На случайно подбрани участници в експеримента ще бъде инсталирано системно допълнение за включване към криптиращ VPN. Достъпът ще бъде единствено платен с цена около $10 месечно. Mozilla възнамерява да използва тези средства за развитие на браузъра.

Използва се комерсиалната VPN услуга ProtonVPN. Специалистите са се спрели именно на ProtonVPN, понеже услугата осигурява достатъчно високо ниво на защита на самия канал на връзка с Глобалната мрежа. Използва се AES-256 алгоритъма, а обменът на криптиращите ключове става на базата на 2048-битови RSA ключове и HMAC. За автентификация се използва SHA-256, налична е защита от атаки, използващи корелация на потоците данни. Не се съхраняват потребителските имена и каквато и да било информация за потребителите. Основаната цел на проекта е повишение безопасността и личната свобода в уеб пространството.

ProtonVPN се развива съвместно с добре познатата услуга ProtonMail, основана от бивши служители на ЦЕРН с цел противопоставяне на контрола на личните данни в интернет.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Умерен Ретроград
Умерен Ретроград

Мозила се подхлъзват от разработка на софтуеърни продукти към платформа за пробутване на нежелани услуги. Като хром или уиндоус. Пък и се случва да забравят някоя телеметрия пусната по подразбиране. А опцията за изключването е натикана в абаут:конфига че и с неразбираемо име. По лош път са тръгнали май.
Дали пък няма да се стигне напускане на разработчици и/или създаване на форкове.
Но пък файерфокс е единствения (все още) читав браузър.

Нации
Нации

С много memory leaks няма нищо читаво в него. Ползвай Chromium, има по-малко телеметрия от Файрфокс.

quake
quake

@Нации, много далеч от реалноста е това, което казваш! Сериозни лийкс в FF не съм отчитал от година поне. А за телеметрията… 🙂 мани ти тази работа за хромиума. Постави го празен натрафик анализатор и гледай филма – как хвърчи дейта към гуугъл. Почти като Хрома 🙂

djagi
djagi

„Лиско“, както го наричат някои, нито някога е бил, нито ще бъде добър браузър – тежък, а и аз поне не знам, дори за едно единствено нещо, измислено първо във Firefox.
VPN отдавна има в Opera, при това, напълно безплатен.

Изключете коментарите
Изключете коментарите

И защо операта има такъв нисък пазарен дял? Ще ти кажа защо – защото освен ретроградни ретарди, никой нормален не ги ползва.