Mozilla представи експерименталния браузър Mozilla Servo

2
84

През 2014 година Mozilla анонсира алфа версията на новия браузърен енджин Servo, написан на защитения език за програмиране Rust. През 2016 година бе показана предварителната версия вече на браузъра Mozilla Servo за операционните системи Linux и macOS. Сега вече има алфа версия и за ОС Windows. Mozilla допълва, че в новия Servo се използват специални алгоритми за обработка на уеб-страниците, които значително ускоряват зареждането на сайтовете.

Най-характерната особеност на новия браузър е паралелното изпълнение на различните действия. Servo осъществява рендирането, анализа на HTML и декодирането на изображения едновременно, а не последователно. Този алгоритъм за обработка на уеб-страниците дава възможност за постигане на висока скорост за зареждане на сайтовете.

Тестовата версия на Mozilla Servo за Windows, Linux и macOS може да се изтегли от официалния сайт на Mozilla, но това e предварителна алфа версия, която не работи стабилно и много уеб-страници не се показват правилно.

Ако следващата версия на Servo се окаже наистина бърза, то това може да стане енджин за мобилната и десктоп версиите на Firefox. Но това едва ли ще стане много бързо. Да си припомним, че през 2016 година Mozilla анонсира новия енджин на Firefox – Quantum.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари